Tung kritik mot Löfvens mittensväng: Bryter sönder svenska modellen

Publicerad 2017-07-05

VISBY/OSKARSHAMN. Stefan Löfven poängterar att S ska vara i mitten av svensk politik och han vill gärna samarbeta med Annie Lööf och Jan Björklund.

Men tunga fackliga företrädare är kritiska till strategin och anser att det är en flirt med antifackliga krafter.

– Deras politik handlar om att bryta sönder den svenska modellen, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och invald i Socialdemokraternas partistyrelse.

Stefan Löfven.

Stefan Löfven har upprepade gånger sagt att Socialdemokraterna ska befinna sig i mitten av svensk politik. Han vill också gärna se ett samarbete över blockgränsen med C och L.

– Vi är beredda att diskutera över blockgränsen hur vi ska ta oss framåt. Vi måste ha en samlande kraft i mitten som tar ansvar, sa han till Aftonbladet i juni.

Men mittenstrategin går inte hem överallt inom S. Tunga fackliga företrädare anser att det är en flirt med partier som bedriver antifacklig politik.

– När det gäller Liberalerna och Centerpartiet så är det partier med bland annat en tydlig antifacklig agenda. Deras politik handlar om att bryta sönder den svenska modellen med kollektivavtal, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och medlem i S partistyrelse.

”Driver helt annan politik”

Han syftar på förslagen om att lagstifta om lägsta löner och skapa enkla jobb, och understryker att fackföreningsrörelsen aldrig kan acceptera eller gå med på det.

Förbundet har 100 000 medlemmar och är en tung röst i sammanhanget.

– Det handlar också om hur vi ska bygga ut och finansiera vår välfärd. De driver en helt annan politik på många områden än vad jag vill se, säger Johan Lindholm.

Även Mikael Johansson, ordförande Målareförbundet, är kritisk till Löfvens mittenstrategi. Han anser att S ska stå till vänster i politiken och att L och C bedriver högerpolitik.

– Jag har väldigt svårt att se att Socialdemokratiska arbetarpartiet skulle kunna regera med Centerpartiet, som befinner sig i ett extremt ställningstagande mot svenska arbetare, säger han.

Vad är ditt budskap till Stefan Löfven?

– Han har förtroende för att leda det socialdemokratiska partiet. Det är därifrån han ska hämta sin kraft. Ska han lyckas med sin föresats att ta död på blockpolitiken måste han övertyga andra partiledare att det är klokt att göra det. Han kan titta på hur det går till i landets kommuner, då får man titta på vad som är praktiskt möjligt, snarare att göra socialdemokrater av de som befinner sig på högerkanten.

”Förstår inte hur den ska fungera”

Liknande kritik kommer från S-debattören Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys. Han kallar Löfvens tal om mitten för en Macronlinje och syftar på Frankrikes president Emmanuel Macron, känd för sin mittenpolitik

– Jag förstår inte hur den ska fungera med att Karl-Petter Thorwaldsson sitter kvar i verkställande utskottet. L och C:s politik bryter med allt som fackrörelsen står för, säger han.

Daniel Suhonen vill i stället se en tydligare vänster höger-konflikt i svensk politik.

– Vi har pratat om medelklassen i 20 år. Nu slåss partiet som Moderaterna och Liberalerna om arbetarklassen. De enda som inte gör det är Socialdemokraterna, det är väldigt konstigt.

Slår ifrån sig kritiken

Stefan Löfven slår däremot ifrån sig kritiken och anser att S tydligt står upp för den svenska modellen.

– Men som politisk företrädare måste jag också hantera en situation i riksdagen, där vi nu har en minoritetsregering. Sedan gör jag naturligtvis det med utgångspunkt från de värderingar jag står för och de målsättningar jag har. Men jag måste också se till att hitta gemensamma lösningar. Sverige måste styras. 

De säger att L och C driver antifacklig politik?

– Förslagen C presenterade i Almedalen när det gäller anställningsskydd är direkt antifackliga och löntagarfientliga. Men det bästa för de fackliga organisationerna är så klart att föra en väldigt tydlig valrörelse och se till så att ens medlemmar röstar så att vi får en annan parlamentarisk situation i Sveriges riksdag.