Miljardsatsningar för att bryta utanförskapet

Publicerad 2015-10-06

Moderaterna presenterar skuggmotion – finansministern är kritisk

Moderaterna satsar 14 miljarder för att bryta "det nya utanförskapet" och skapa 37 000 nya jobb årligen i sin skuggbudget.

Samtidigt har man släppt idén om sänkt arbetsgivaravgift för alla under 26 år.

– Jag tycker man ska vara beredd att ompröva även gamla alliansreformer när samhället kräver det, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S)

För första gången på nästan tio år presenterar allianspartierna egna budgetmotioner. Samarbetet finns fortfarande kvar, men i en lösare form där varje parti ges möjlighet att profilera sin egen politik.

Anna Kinberg Batra presenterade Moderaternas skuggmotion tillsammans med partiets ekonomiske talesperson Ulf Kristersson.

Kängade till regeringen

Kristersson inledde med en dragning av hur Moderaterna ser på den ekonomiska utvecklingen.

Han menade att man dragit tre slutsatser av detta. Att den osäkra omvärlden inte lämnar något utrymme för dålig ekonomisk politik, att Sverige står inför en begynnande ekonomisk uppgång vilket kräver att man inleder ett reformarbete och dessutom att man bör komma tillbaka till ett överskott i ekonomin.

Kristersson passade också på att känga till S/MP-regeringen och den politik som nu förs. Han menade att man "höjer skatter på den typen av åtgärder som krävs på lång sikt".

Skatteavdrag för lågavlönade

M fokuserar i sin budget på satsningar för att människor som i dag har det särskilt svårt på arbetsmarknaden ska kunna komma in och få sitt första jobb. Det handlar om unga och utrikesfödda.

– Det här är Sveriges hittills största satsning på att bryta det nya utanförskapet, säger Kinberg Batra.

Moderaterna lyfter bland annat fram vikten av att rusta människor med rätt kunskaper för att de ska kunna ta de lediga jobben. Men också om att öka drivkrafterna för att ta jobb genom ett förstajobbet-avdrag som ska ge lågavlönade cirka 2 000 kronor mer om året efter skatt. Och man vill också öka kraven på aktivitet för den som uppbär försörjningsstöd ("socialbidrag") i form av skola och jobbstimulans.

Ulf Kristersson slog under presentationen ett slag för att M vill se fler vägar in på arbetsmarknaden genom tidsbegränsade förstajobbet-anställningar.

– Det är en ny anställningsform inom LAS med längre provanställning och det kräver inte kollektivavtal, säger Kristersson.

Moderaterna vill dessutom se ett breddat rut- och rotavdrag och en sänkt a-kassa. Partiet menar att deras reformer på sikt ska ge 37 000 fler jobb än regeringen, årligen.

”Måste vara beredd att ompröva”

Samtidigt har man omprioriterat tidigare politik. Partiet vill inte längre att det ska vara billigare att anställa unga under 26 år, utan nöjer sig nu med de under 21 år.

– Vi vill ha en lägre arbetsgivaravgift för de allra yngsta som behöver den hjälpen mest. Vi föreslår ju också ett förstajobbet-avdrag som sänker skatten ordentligt för de lägsta inkomsterna. Men jag tycker man ska vara beredd att ompröva även gamla Alliansreformer när samhället kräver det. Nu har vi ett nytt utanförskap där vi ser stora grupper av ungdomar och utrikesfödda som har för svårt att få sitt första jobb i Sverige. Det måste vi bryta, säger hon.

Centerpartiet är nu det enda Alliansparti som håller fast vid att arbetsgivaravgiften ska vara lägre för alla under 26 år.

Även Folkpartiet har på morgonen presenterat sin skuggmotion.