Så skyddar Migrationsverket personalen från hot och våld

Publicerad 2017-10-05

Anställda på Migrationsverket utsätts allt mer för hot och våld.

Nu satsar myndigheten på att förbereda personalen på hotfulla situationer.

– Om det skulle bli så allvarligt som dödshot har vi ett antal åtgärder vi kan vidta för att skydda våra medarbetare, säger Maria Johansson på Migrationsverket.

De senaste åren har antalet anmälda incidentrapporter hos Migrationsverket ökat rejält. Under 2015, då antalet asylsökande ökade rejält i Sverige, anmäldes totalt 1 671 incidenter jämfört med 2 875 fram till mitten av september 2017.

Det som blir incidenter i Migrationsverkets system är allt från dödshot och fysiskt våld till brand i lokalerna och att sökande hotar med att skada sig själv.

– Det är många som fortfarande väntar på livsavgörande beslut, antingen om man väntar på att få stanna i Sverige eller att få hit nära och kära, väntar på att få studera i Sverige eller få hit arbetskraft, säger Maria Johansson, arbetsmiljöspecialist på Migrationsverket.

Att siffran ökat så mycket beror också på att Migrationsverket anställt allt fler samt har ett bättre system för att anmäla händelser.

Förbereder för hotfulla situationer

Under 2017 har 72 fall av fysiskt våld anmälts, hittills. I och med att antalet anmälda incidenter ökat har Migrationsverket arbetat allt mer med att förbereda sin personal på hotfulla situationer.

En av rutinerna är att medarbetarna alltid ska backa undan om en situation är på väg att urarta. Medarbetare som besöker boenden har bärbara larm.

– Om man befinner sig i våra lokaler och ska meddela ett jobbigt beslut har vi dubbla utrymningsvägar så att man kan gå därifrån, stänga om sig och få hjälp, säger Maria Johansson.

– I de allra flesta fallen har våra medarbetare följt de rutiner vi har och därför undvikit att det har blivit en allvarligare händelse.

”Vidtar åtgärder”

Av de totalt 2 875 anmälda incidenterna är 295 hot mot en enskild person, vilket är drygt tio procent av alla anmälda händelser.

I bland blir medarbetarna hotade till livet.

– Om det skulle hända har vi möjlighet att hjälpa på olika sätt. Vi byter handläggare på ärendet och kan se till att medarbetarna får hjälp att ta sig till och från arbetet. Om det skulle bli så allvarligt som dödshot har vi ett antal åtgärder vi kan vidta för att skydda våra medarbetare, säger Maria Johansson.

Det har också blivit allt vanligare att anställda blir kontaktade utanför arbetet.

– Det är en kategori som ökar, man har fått en vänförfrågan på Facebook eller ett sms till sin privata telefon. Det är sällan som det är kopplat till ett hot, men när man är hemma på sin fritid ska man få vara hemma och inte behöva tänka på jobbet, säger Maria Johansson.

– Vi har tagit fram riktlinjer för hur man kan hantera sociala medier. Men det är fortfarande varje medarbetares beslut om hur man exponerar sig, vill man ha en tydlig profilbild eller skriva att man jobbar på Migrationsverket.

Uppmanar att anmäla

I bland kallas polisen till hotfulla situationer där Migrationsverkets anställda är drabbade, i bland anmäler anställda själva. Men få av de polisanmälda händelserna leder till åtal, visade rapporten Otillåten påverkan mot Migrationsverket från Brottsförebyggande rådet förra året.

– Vi vill att våra medarbetare ska upprätta en anmälan om de har blivit utsatta för en brottslig handling. Men hur polisen sen väljer att gå vidare den anmälan det är inte riktigt vår uppgift att spekulera i, säger Maria Johansson.

Följ ämnen i artikeln