Opinionsundersökningar

Björklunds mardröm – sämsta resultatet på 18 år

Av: 

Kenan Habul

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Stödet för Liberalerna fortsätter att sjunka och man riskerar att ramla ur riksdagen nästa år.

Bara 4,2 procent skulle rösta på partiet om det vore val i dag.

Det är den sämsta noteringen sedan 1999.

– Självklart är det inga roliga siffror, säger Johanna Elgenius, biträdande partisekreterare för Liberalerna.

Dagens mätning från Statistiska Centralbyrån är ingen rolig läsning för Liberalerna och partiledaren Jan Björklund. Stödet för partiet fortsätter att minska, med 0,8 procentenheter. Men 4,2 procent ligger man i riskzonen för att ramla ur riksdagen nästa år.

Noteringen är den lägsta för partiet i en SCB-mätningen sedan våren 1999. Partiet, som då hette Folkpartiet och leddes av Lars Leijonborg, lyckades då rycka upp sig rejält inför valet tre år senare och nådde hela 13,4 procent.

Men sedan dess har partiet tappat stöd i samtliga riksdagsval. 2014 landade man på 5,4 procent, vilket var det näst lägsta resultatet någonsin.

Liberalernas lägsta stöd på 18 år

Johanna Elgenius, biträdande partisekreterare Liberalerna, säger att partiet måste bli tydligare och bättre med att nå ut med sina värderingar.

Hon säger att partiet förändrat sig rejält under mandatperioden. Man har både bytt partinamn och antagit ny politik på en rad områden.

– Vår fokus är skola, utanförskap och kamp mot extremism. Vi tror att valrörelsen 2018 kommer att bli ideologisk. Vi har Trump, vi har Putin, vi har Åkesson och då behövs det värderingar för att Sverige ska gå in i en annan riktning.

Johanna Elgenius säger också att L varit alldeles för otydliga.

– Vi uppfattas inte som ett tydligt alternativ av väljarna. Vi har nu under en ganska tid ägnat oss åt att internt prata vilken väg vi ska gå, vilka som ska leda oss. På landsmötet la vi det bakom oss och samlades kring en reformagenda kring skolan och utanförskap i våra förorter.

Hon säger så här om partiets långtgående trend nedåt.

– För 25 år sedan trodde man att liberalismen har segrat. Vi har varit väldigt dåliga på att prata ideologi. Vi ha varit jätteduktiga på att identifiera sakfrågor som skola och EU men vi har inte varit så duktiga på att prata om varför utifrån vår ideologiska bakgrund. Vi har uppfattats som lite spretiga.

”Björklund är unik”

Under Jan Björklunds ledning har Liberalerna tappat stöd i varje riksdagsval. Men enligt Elgenius är Björklund, som nyligen valdes om som partiledare, rätt person att styra skutan även fortsatt.

– Han är unik i svensk politik. För 20 år sedan identifierade han områden där det finns utmaningar och pekade på vad Sverige behöver göra för att förbättra skolan. Vi tror att Jan Björklund med den erfarenhet han har är helt rätt att leda oss.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Opinionsundersökningar

LÄS VIDARE

Glädjeskutt för M – går om SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Opinionsundersökningar

Liberalerna

Jan Björklund

SCB, Statistiska centralbyrån