Opinionsundersökningar

Glädjeskutt för M – går om SD

Av: 

Jonathan Jeppsson

Anette Holmqvist

Kenan Habul

SAMHÄLLE

En kraftig Ulf Kristersson-effekt syns i SCB-mätningen jämfört med i maj – Moderaterna ökar med 4,1 procent och landar nu på 22,2.

– Det är match igen, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare (M).

Socialdemokraterna går också framåt och får 32,6 procent.

– Vi ser en Stefan Löfven-effekt i SCB:n, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S).

SD tappar platsen som näst största parti med ett minus på 3,6 och noteras för 14,8 procent.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I våras tappade Moderaterna hela 4,7 procent i SCB:s stora mätning. Partiet fick då stöd av 18,1 procent – ett tapp på 4,7 procentenheter.

Resultatet var det sämsta för Moderaterna sedan våren 2003 då partiet fick 16,8 procent. Hösten samma år avgick Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt valdes till ny partiordförande.

Kristersson-effekt

Men sedan den första oktober i år, då Ulf Kristersson tog över som M-ledare efter Anna Kinberg Batra, har en rad opinionsmätningar visat på ett starkt lyft för partiet.

Även i dagens SCB-mätning syns ett mycket kraftigt lyft för Moderaterna. Ulf Kristerssons parti går fram med 4,1 procent och får nu 22,2 procent och är därmed klart närmare nivån från valet 2014 (23,3).

– Moderaterna ökar 4,1 procentenheter och Alliansen stärks. Bra SCB! skriver strategichefen Per Nilsson på Twitter.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer kommenterar på Facebook:

– Det är match igen. Enligt SCB:s partisympatiundersökning för november skulle Moderaterna, om det var val idag, få 22,2 procent av rösterna. Det är en ökning med drygt fyra procent sedan i maj, skriver han.

Och tillägger:

– Vi har haft en bra höst där vi fått chansen att prata om vår politik, som vi vet att många människor tycker är bra. Många verkar också uppskatta ett mer seriöst sätt att prata om politik i en tid när debattklimatet ofta är gnälligt och polariserat. Och Ulf Kristersson har fått ett varmt mottagande som partiledare.

Gunnar Strömmer konstaterar samtidigt att det är en bit till valresultatet från 2014 och att mycket hårt arbete därmed återstår.

Moderaterna vinner osäkra väljare, 1,4 procent av dem säger sig nu vilja rösta på M. Lika många väljare tar M även från Sverigedemokraterna. Men Ulf Kristersson tar även från Allianskamraterna; 0,8 från Centern och 0,4 fån Liberalerna. 

SD tappar andraplatsen

Sverigedemokraterna som i senaste mätningen i maj var landets näst största parti med 18,4 procent backar nu kraftigt. Man noteras för 14,8 procent, vilket är ett tapp med 3,6.

Jimmie Åkessons parti är dock fortfarande nästan två procent över sitt valresultat 2014 (12,9 procent) men är nu alltså tredje största parti efter S och M.

S: Löfven-effekt

Socialdemokraterna brukar traditionellt ligga något högre i SCB:s mätningar än i andra motsvarande undersökningar. Detta brukar förklaras med att SCB kontaktar många på fast telefon, vilket fler äldre personer har. I denna mätning går Stefan Löfvens parti framåt och landar på 32,6 - en uppgång sedan i maj med 1,5 och ett ordentligt kliv upp över valresultatet på 31,0 från 2014.

Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare kommenterar undersökningen så här:

– En Stefan Löfven-effekt i SCB. Höjt barnbidrag, sänkt pensionärsskatt och stora satsningar på flera lärare, undersköterskor och poliser gör skillnad. Jag ser fram emot en tydlig valrörelse mellan S och M, den svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas.

C: Långt kvar till valet

Centerpartiet som hittills har haft en våg av framgång backar i denna mätning och landar på 9,5 - minus 1,8.

Partisekreteraren Michael Arthursson kommenterar:

– SCB och andra opinionsmätningar visar att Centerpartiet har stöd av runt 10 procent av väljarkåren. Det är långt över valresultatet, och den största ökningen något parti har sedan 2014. Det finns klara möjligheter till en valseger för Alliansen 2018. Men det är långt kvar till 9 september, och mycket kan hända i opinionen fram till valet.

MP: ”Naturligtvis tråkigt”

Under spärren till riksdagen hamnar både Miljöpartiet och Kristdemokraterna i SCB:s mätning. MP noteras för 3,8 procent och KD får 3,1 procent.

Amanda Lind, partisekreterare (MP), kommenterar mätningen:

– Vi har minskat 0,7 sedan förra mätningen. Det är naturligtvis tråkigt, säger hon och tillägger:

– Det går bra för Sverige, och det är vi stolta över. Vi upplever själva ett starkt politiskt självförtroende och har haft en framgångsrik höst med stora gröna reformer i den grönaste budgeten någonsin. Vi har fått igenom bland annat flygskatt, klimatpengar och en överenskommelse om ensamkommande flyktingbarn. Våra frågor är viktiga, och vi vet att väljarna håller med om det. Vi är vana att jobba hårt, och kommer att fortsätta jobba på.

Dagens SCB är den opinionsmätning som partierna själva brukar anse väger tyngst. Förklaringen är att SCB kontaktar ett stort antal människor och att mätserien har många år på nacken.


Vill du har fler politiknyheter, följ @Aftonbladet Samhälle på Facebook.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Opinionsundersökningar

LÄS VIDARE

SD om tappet: ”Vi kan kan fortfarande bli näst störst”

ÄMNEN I ARTIKELN

Opinionsundersökningar

SCB, Statistiska centralbyrån

Ulf Kristersson

Moderaterna

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Lena Rådström Baastad