Brott

16-åring häktas för mordet på Mahmoud Alizade

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

16-åringen misstänks ha mördat Mahmoud Alizade, 17, på en skola i Enskede.

Nu häktas han, misstänkt för mord.

Själv nekar han till brott.

I onsdags larmades polisen till gymnasieskolan i Enskede, i södra Stockholm. Där hade 17-åriga Mahmoud Alizade, knivhuggits så allvarligt att han avled.

Vittnen pekade ut hur den misstänkte gärningsmannen flytt från skolan och den 16-årige pojken kunde gripas i närområdet 15 minuter efter attacken.

16-åringen, som också var elev på skolan, har tidigare dömts för en rad brott. Bland annat är han dömd för tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott:

”Han har en för sin ålder en lång bakgrund av kriminella handlingar”, står det i en dom.

Också Socialtjänsten har larmat om 16-åringen och skriver i ett yttrande att skolan varit orolig på grund av hans höga frånvaro.

Häktas för mord

Nu häktas 16-åringen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Själv nekar 16-åringen till brottsmisstankarna.

Åtal ska vara väckt senast den 28 december.

Mahmoud Alizade, 17, kom till Sverige år 2015 och hade permanent uppehållstillstånd. Han beskrivs av sina vänner som en snäll, hjälpsam person som kommit till Sverige för att han drömde om en bättre framtid än den som fanns i Teheran. Mahmoud Alizade var engagerad för ensamkommandes rättigheter och demonstrerade bland annat på Medborgarplatsen. Flera av hans vänner vittnar om att han kämpade hårt med skolan, men saknade sin familj och längtade efter att återförenas med dem.
– Han kom hit för att skaffa sig en ljusare framtid. Han pratade mycket om sin mamma. Han saknade henne och längtade efter att återförenas, säger hans vän Morteza Husseini.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Mahmoud Alizade drömde om ett nytt liv – och längtade efter mamman

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Enskede

Sverige