Mordet i Enskede

Mahmoud Alizade drömde om ett nytt liv – och längtade efter mamman

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

17-åriga Mahmoud Alizade tog sig till Sverige för att skapa sig en ljusare framtid.

Han drömde om att bli läkare och återförenas med sin mamma och sina syskon – istället mördades han på sin skola i Enskede.

För drygt två år sedan tog sig 17-åriga Mahmoud Alizade ensam från Teheran till Sverige och Stockholm. Han hamnade på ett boende i Farsta och delade rum med bland annat Morteza Husseini och ytterligare två killar. Sedan flyttades de till olika boenden, men behöll kontakten.

Nu har Morteza åkt till Mahmoud Alizades skola i Enskede för att sörja tillsammans med hans skolkamrater. Han står en bit från de övriga ungdomarna och lutar sig mot en tegelvägg.

Mahmoud var hans första vän i Sverige.

– Han kom hit för att skaffa sig en ljusare framtid. Han pratade mycket om sin mamma. Han saknade henne och längtade efter att återförenas, säger Morteza.

Men mamman får aldrig träffa sin son igen.

Det får inte heller Mahmouds kamrater som står utanför entrén, där några ljus är tända och vita och skära rosor ligger. Jafar Ahmadi, 17, är upprörd. Han är besviken på skolan för att knivattacken ens kunde hända och önskar att han och hans vänner fick mer information om vad som händer nu.

– Vi är rädda och oroliga och det känns som att vi inte tas på allvar, säger han.

”Tänkte mycket på framtiden”

Bredvid Jafar står Amir och gråter. Han har precis förlorat sin bästa vän.

– Han var jättesnäll och tänkte väldigt mycket på framtiden. Han sa ofta att om någon slår mig kommer jag inte slå tillbaka, för han ville inte förstöra sina chanser att stanna i Sverige. Han tänkte på sin familj och ville få hit dem, säger Amir.

Han berättar att vännen drömde om att bli läkare.

– Hav ville hjälpa andra. Han var väldigt hjälpsam, säger Amir och tillägger:

– Sen tyckte han om att spela fotboll, vi spelade tillsammans i samma lag. Han gillade fotboll.

”Kom bakifrån”

På skolan har man haft en tyst minut och har läst högt ur koranen. Lärarna är tysta, de vill inte lämna någon information alls utan hänvisar allt till kommunikationsavdelningen. I dörren in till skolan står en vakt och en ur personalen försöker lugna ner de upprörda ungdomarna som står ute på skolgården.

En kille som inte vill ha med sitt namn säger att han såg attacken som hände under onsdagen, som slutade i att Mahmoud Alizade miste livet. En 16-åring har gripits, misstänkt för dådet. Han säger att det inte handlade om ett slagsmål, som polisen först rapporterade.

– Han kom bakifrån och attackerade honom med kniv när han stod och pratade, sedan föll han ner på golvet, säger han.

Uppgifterna om att det ska ha varit en oprovocerad attack vill inte åklagare Sara Engelmark kommentera.

Saknade mamman

Vännen Morteza Husseini återkommer till att Mahmoud Alizade pratade mycket om sin familj och hur han längtade efter att återförenas med dem. De hade inte träffats sedan han lämnade Teheran och gav sig ut på den långa färden till Sverige, som gått via bland annat Turkiet och Grekland.

En barndomsvän till Mahmoud, som kom till Sverige några år tidigare, berättar att Mahmoud trivdes väldigt bra i Sverige, bortsett från att han saknade sin mamma väldigt mycket. Han berättar hur vännen efter att ha gått några år i skolan började jobba, bland annat ska han ha jobbat på en fabrik och innan dess på ett företag som gjorde säckar.

– Han slutade med skolan för att börja jobba och kunna försörja sin familj. Eftersom vi var afghaner kunde vi inte jobba var som helst. Efter att jag åkt till Sverige ringde han och frågade hur det var här och sedan ringde han en dag och sa att han skulle komma hit, att han tänkte jobba så han kunde hjälpa sin familj.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

16-åring häktas för mordet på Mahmoud Alizade

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet i Enskede

Brott

Enskede

Stockholm

Migrationsverket