Mahmoud Alizade, 17, dödades på skolan

Uppdaterad 2017-12-15 | Publicerad 2017-12-14

Mahmoud Alizade, 17, dödades på sin skola i Enskede i går.

Han kom från Afghanistan för två år sedan och var en av många som engagerade sig för de ensamkommandes rättigheter.

– Han var en oerhört fin människa, som efter att han fick uppehållstillstånd fortsatte kämpa för sina vänner, säger Fatemeh Khavari på Ung i Sverige.

Med en kniv dödades den 17-årige pojken på skolgården i Enskede i går eftermiddag. En 16-årig pojke kunde efter ett kort tag gripas i närområdet, efter att vittnen pekat ut hans flyktväg.

Den 17-årige pojken fördes till Karolinska sjukhuset, men hans liv stod inte att rädda.

”Jättesnäll person”

Fatemeh Khavari som organiserat manifestationer bland annat på bland annat Medborgplatsen. Hon är vän med den dödade 17-åringen, Mahmoud Alizade.

– Han var med oss på manifestationerna från början, han var med hela vägen och satt med oss. Han var en jättesnäll person, säger hon.

Hon berättar att Mahmoud Alizade för en tid sedan fick uppehållstillstånd. Enligt uppgifter från Migrationsverket fattades beslutet om att bevilja uppehållstillstånd den 8 maj 2017.

– Men han fortsatte att kämpa för sina vänner, och för att få hit sin familj.

Hon säger att hon inte kan tänka sig att han var inblandad i bråket, som slutade med hans död.

– Han var mer en sådan som gick mellan. Det som hänt är en chock för oss alla. Jag träffade honom i förrgår kväll, det är obeskrivligt. Alla bara gråter.

”Ingen lyssnar på oss”

Jafar Ahmadi, 18, säger att 17-årige Mahmoud Alizade var hans bästa vän.

– Han var den snällaste killen i skolan, säger Jafar Ahmadi.

Han berättar att Mahmoud Alizade kom till Sverige 2015 och har uppehållstillstånd och att hans mamma befinner sig i Iran. Jafar Ahmadi säger att han vill att skolan tar det som hänt på allvar.

– Nu känns det som att ingen lyssnar på oss. Vi har massor med frågor om vad som hänt, säger han.

Josefin Åström träffade Mahmoud Alizade genom Ensamkommandes förbund i Stockholm och träffade honom några gånger. Hon beskriver honom som en ambitiös och engagerad ung kille som brukade gå på läxhjälp även på helgerna.

- Han var alltid så glad och mjuk. Om jag kommer ihåg rätt så var han en av de som började göra hjärtan med händerna som svar när nazisterna attackerade Ung i Sveriges sittstrejk på Mynttorget, säger Josefin.

– Han är inte en som orsakar eller startar bråk, vi är alla chockade och tror att det omöjligtvis kan ha varit han som startat något bråk.

Träffade Rossana Dinamarca

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) har också hon engagerat sig i de ensamkommandes situation, och deltagit i manifestationer på Medborgarplatsen.

Den 14 september lade Mahmoud Alizade upp en bild på Facebook. Han står med sina vänner, och med Rossana Dinamarca.

– Det är med stor sorg jag tar emot beskedet att Mahmoud inte är i livet längre, säger Rossana Dinamarca till Aftonbladet.

– Alla mina tankar går till hans vänner och nära. Mahmoud kämpade för att unga inte skulle tvingas skickas till döden i Afghanistan. Nu mötte han döden här i Sverige. Det är så outgrundligt sorgligt.

Även riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) träffade Mahmoud Alizade i samband med manifestationer för ensamkommande.

– Vad jag har förstått så var han en av de som kommit hit på de tuffa vägarna från Mellanöstern till Europa. Det är stor sorg över att sådant här händer överhuvudtaget oavsett vilka barn det handlar om, men i det här fallet tycker jag att det kändes lite extra, säger Riazat.