Expert: Förövaren iscensatte en fantasi

Uppdaterad 2015-11-03 | Publicerad 2015-11-02

skövde. Det finns inget som tyder på att Lisa Holm utsattes för ett sexuellt övergrepp.
Men sexualbrottsexperten Niklas Långström är övertygad om att dådet kan vara sexuellt motiverat.
– Det finns förövare som går i gång starkt sexuellt på att betvinga ett offer under de omständigheter som finns beskriva i det här fallet, säger han.

Spaningsledningen ska tidigt ha insett att mordet på Lisa Holm var ett sexualbrott. Men rättsläkarens bedömning förbryllade polisen - det finns inte spår av något sexuellt övergrepp.
Då kallade man in en av landets främsta sexualbrottsexperter, professor Niklas Långström, för att bringa klarhet. Efter att ha satt sig in i forskningen på området kunde han konstatera att det finns en rad liknande gärningar beskrivna från kontinenten - men att beteendet är mycket ovanligt.
– Det finns fallserier beskrivna från Tyskland och Storbritannien där man identifierat sexuella motiv i dödligt våld där det inte finns tecken på faktiska samlag.

Ytterst ovanligt

I sitt utlåtande till polisutredningen skriver han att "ganska många" av gärningsmännen har en acceptabel anpassning och fast partner och egna barn. De vanligaste arbetena tycks enligt professorn "vara inom praktiska yrken som till exempel chaufför eller hantverkare".
I dag kallades professorn till Skövde för att vittna inför rättens ledamöter - och den åtalade 35-åringen. Han förklarade att gärningsmännen vill kontrollera sina offer. Om offret i fråga gör motstånd kan de förmodligen triggas ännu mera.
– Det handlar om själva kontrollen över brottsoffret och den dominans som i sig kan innebära en stark sexuell upphetsning. Det finns omfattande beskrivningar att det här kan vara ett sätt att agera ut en sexuell fantasi, sa han.

”Svårt att ta in”

Fantasin i fråga har gärningsmännen ofta laddat upp i flera månader eller år innan de skrider till verket. Som exempel på ett riskbeteende nämner han tvångsmässigt onanerande på arbetsplatsen - något som åklagaren tagit upp som en bevispunkt mot 35-åringen.
– här handlar det om en upptagenhet av sexualitet och en benägenhet av att här kan jag inte hålla det här inom mig. Då riskerar det att bli så här allvarliga handlingar.

Han förklarar att ett liknande brott är mycket svårt att erkänna - och att det i tidigare fall tagit många år innan förövarna kunnat berätta om gärningen i sin terapi.
– Det här är väldigt svårt att ta in också för förövaren själv. Det är extremt skämmigt för den personen, säger han till Aftonbladet.

Läs mer – få hela bilden av rättegången

VI RAPPORTERAR LIVE: Rättegångens sista dag

FRUNS VÄNDNING I DAG: Ändrade sig – och vittnade

HON HITTADE KROPPEN: ”Jag kände genast att något var fel”

EXPERTEN: ”Förövaren iscensatte en fantasi”

OISÍN CANTWELL: Så var fjärde rättegångsdagen

PAPPAN: ”Jag glömmer aldrig hans blick”

LEIF SILBERSKY: Bevisen – det talar för och emot 35-åringen

TIDSLINJE: Detta har hänt – försvinnandet, spåren, gripandet

Följ ämnen i artikeln