”Han sluter ögonen – och vaggar fram och tillbaka”

SKÖVDE. Försvaret gör allt för att rubba vittnena.

Men Missing People står på sig, kriminalteknikerna kan sin sak och åklagaren är på offensiven.

Fiasko läggs till fiasko och medan dagen går mot kväll sluter Lisa Holms misstänkte mördare ögonen och börjar vagga fram och tillbaka.

Det är fjärde dagen på rättegången och allmänhetens intresse har svalnat betydligt.

Nu går det snabbt att ta sig igenom säkerhetskontrollen in till Skaraborgs tingsrätt, alla som vill får plats på åhörarbänkarna och tio vittnen betas av i ett tempo som hade varit ännu högre om inte den tekniska utrustningen gång på gång krånglat.

Advokat Inger Rönnbäck är envis och ettrig, än har hon inte gett upp.

– Har du hört någonting om att Lisa blev hotad av någon den dagen hon försvann? vill hon veta.

Vittnet, en man som arbetar på samma gård som den misstänkte 35-åringen, suckar och säger att "det där är ju bara rykten".

Ännu ett försök att hitta en alternativ mördare misslyckas, ännu ett kort som slängs fram för att så tvivel virvlar i väg som ett höstlöv i novembervinden.

Nytt vittne. Advokaten nämner en kattunge som den åtalade tog hand om och som en polis ska ha sparkat.

Den äldre damen, granne med 35-åringen, tittar förvånat upp. "Ja, en polis sa något om att han råkat gå på en katt".

En man från Missing people lovar och försäkrar på heder och samvete att han skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra och börjar sedan berätta.

– Jag tyckte att det var konstigt att han sa åt oss att militären redan varit och letat efter flickan på platsen vi bestämde oss för att undersöka.

Var det verkligen så han sa? undrar Rönnbäck.

– Jag är säker.

Så där fortsätter det. Advokaten försöker göra ett nummer av att Nationellt forensiskt centrum sedan årsskiftet är en del av polisen. Vem vet, kanske är de tekniska bevisen ett utslag av korruption?

Men den inkallade dna-experten viker inte ner sig, hon berättar hur noggrant bevisen samlades in och nej, spåren har inte smittat varandra.

Bättre går det, till en början, med en före detta rättsläkare som försvaret har kallat in. Hon underkänner slutsatsen att flickan blev hängd utan säger att hon stryptes på något annat vis.

Detta är inte oviktigt. Detta kan skapa osäkerhet. Har vi ens en mordplats längre?

Åklagare Lars-Göran Wennerholm tar över. Experten retirerar. Ja, hon har gjort sin analys under tidspress. Nej, det är ingen fördel att dra slutsatser bara utifrån handlingar.

Motgångarna fortsätter. Ett vittne som advokaten vill kalla underkänns av rätten.  Lisa Holms misstänkte mördare blundar, gungar i stolen och tycks bli mindre och mindre intresserad av förhandlingen. 

Sen eftermiddag. Syret är på väg att ta slut i salen, en och annan åhörare har somnat och ordningsvakterna ser uppgivna ut.

Lisa Holms anhöriga, som inte ville vara närvarande under utläggningarna om obduktionsresultat och utlåtanden från rättsläkare, har återvänt. De lyssnar koncentrerat, ansiktena är spända.

Dags för försvarets paradvittne. Jan Olsson, legendarisk polis som avslutade sin aktningsvärda karriär med att bli chef för rikskriminalens första gärningsmannaprofilgrupp.

Nu är han pensionär och hjälper advokatbyråer med utredningar. Okunnig är han inte.

Olsson, som hörs via telefon, ifrågasätter bevisen på punkt efter punkt. Tejpen som hittades på Lisa Holms kropp kan ha rekonstruerats felaktigt. Man ska inte dra förhastade slutsatser av frånvaro av spår. Och borde det inte ha funderats över om det kan finnas fler gärningsmän?

Så blir det åklagarens tur. Kan inte alla de dna-spår som den misstänkte ha lämnat efter sig innebära att han är skyldig till mord?

Olsson tystnar för ett ögonblick, som om han behöver ta sats innan han svarar.

– Jo, så kan det givetvis vara.

Läs mer – få hela bilden av rättegången

VI RAPPORTERAR LIVE: Rättegångens sista dag

FRUNS VÄNDNING I DAG: Ändrade sig – och vittnade

HON HITTADE KROPPEN: ”Jag kände genast att något var fel”

EXPERTEN: ”Förövaren iscensatte en fantasi”

OISÍN CANTWELL: Så var fjärde rättegångsdagen

PAPPAN: ”Jag glömmer aldrig hans blick”

LEIF SILBERSKY: Bevisen – det talar för och emot 35-åringen

TIDSLINJE: Detta har hänt – försvinnandet, spåren, gripandet