Löfven, Romson och Sjöstedt har en sak gemensam

Löfven, Romson och Sjöstedt.

Flyktingfrågan gör att marken gungar under fötterna på regeringen på mer än ett sätt.

Den interna oppositionen är hård i alla partier som regeringen baserar sin maktutövning på.

När 10 000 asylsökande i veckan i höstas vällde in på svenskt territorium tvingades regeringen att tvärvända. Det hyllade generösa flyktingmottagandet ersattes av ett mycket restriktivt, på EU:s mininivå.

Det ställde till det för regeringens och för statsminister Stefan Löfven (S). Statsråden framstod som att de pladdrade i sol och sa sanningen i regn.

Men nu ställer flyktingfrågan till nya problem för regeringen.

I Miljöpartiet är motståndet mot de nya restriktiva reglerna för asylsökande så kraftiga att partiledningen kallat till dialogmöten i Västerås, Malmö och Härnösand om två veckor. Där ska medlemmarna få lufta sitt missnöje och ledningen förklara varför de gick med på lappkastet.

Motståndet är så kompakt att det tidigare i veckan tvingade språkröret Gustav Fridolin (MP) att meddela att partiet under inga som helst förhållanden kommer att gå med på nya skärpningar.

Det har däremot justitieminister Morgan Johansson (S) utlovat. Om han ser att det kan komma fler än 70 000 asylsökande i år så ska det bli ännu svårare att resa till Sverige, sade han.

Regeringskris under uppsegling

En regeringskris kan alltså vara under uppsegling om antalet flyktingar ökar när det blir varmare och mindre stormigt.

Men även i Socialdemokraterna ställer flyktingfrågan till det internt. Ebo-bidraget till flyktingar som ordnar sitt eget boende gör att många söker sig till orter där de har många landsmän eller släktingar. Det leder till en trångboddhet som i vissa fall är hälsovådlig.

Nu har en rad socialdemokratiska kommunalråd bildat ett nätverk som protesterar mot att regeringen inte gör som S-kongressen bestämde för tre år sedan. Avskaffar ebo.

I nätverket ingår bland andra tongivande kommunalråd som Katrin Stjernfeldt Jammeh i Malmö, Lars Stjernqvist i Norrköping och Boel Godner i Södertälje. Sannolikt kommer frågan upp under Socialdemokraternas kommundagar i mars.

Intern kritik i Vänsterpartiet

Men även regeringens budgetpartner Vänsterpartiet har besvär med högljudd intern kritik. Flera ledamöter i partistyrelsen har, enligt Sveriges radio, krävt att partiet avslutar pengasamarbetet.

Anledningen är regeringens omsvängning i flyktingfrågan. V bör inte förhandla med en regering som gör det svårare att söka asyl i Sverige, säger en av dem till Ekot.

Frågan har redan varit uppe på flera möten i partistyrelsen. Men hittills har majoriteten tyckt att budgetsamarbetet med regeringen är värt för mycket för att avbrytas.

Om regeringens tongivande partiet, Socialdemokraterna, tvingas välja mellan ideologi och pragmatism väljer de alltid pragmatismen. Det vittnar inte minst U-svängen om de asylsökande om.

Därför är det inte troligt att partiet faller undan. Varken för de egna kritikerna eller de i MP och V.