Bli inte osams med Frankrike nu, Reinfeldt

Denna söndag är ingen vilodag för Fredrik Reinfeldt. Tvärtom.

Han ska kväsa den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Utan att bli ovän med honom.

Europas politiska ledare har kallats till ett brådskande, extra toppmöte i Bryssel av ordföranden Mirek Topolanek, premiärminister i Prag.

Dagordningen är lika kort som eldfängd – den nya nationalismen som hotar grunden i EU-samarbetet. Skurk nummer ett är den överaktive Nicolas Sarkozy.

Svårt i praktiken

Den inre marknaden är grunden för EU-samarbetet. Mellan de 27 medlemsländerna ska pengar, arbetskraft, varor och tjänster flytta fritt utan att nationella specialregler sätter stopp. Genom den inre marknaden ska krig och konflikter motarbetas och de ekonomiska resurserna användas så effektivt som möjligt.

I teorin är alla medlemsländer med på det här. I praktiken har det visat sig vara lite svårare.

Just nu är det ultrasvårt. I spåren av den djupa ekonomiska krisen vill regeringscheferna i första hand rädda sina egna skinn, det vill säga skydda de egna medborgarna och företagen.

Allra längst har Frankrike gått. För att ett företag ska få del av franska statens femåriga stödprogram för bilindustrin får inga fabriker i Frankrike läggas ner. Och inga arbetare avskedas.

Bara det är att gå väldigt långt, Frankrike skyddar sina bilfirmor som inget annat EU-land är berett att göra.

Men dessutom har president Sarkozy sagt att han tycker att Renault och Peugeot-Citroën ska bomma igen anläggningarna i Tjeckien och Slovakien och flytta jobben till Frankrike.

En balansakt

Protektionism, buade vissa. Ekonomisk nationalism, sa andra. 

Vid tretimmarsmötet i dag ska begreppen sorteras ut. Sarkozy ska få smäll på fingrarna.

För statsminister Fredrik Reinfeldt (M) blir det en balansakt. Som ledare för ett litet exportberoende land är det hans plikt att stenhårt kritisera inskränkningar i handeln. Mer än en sjättedel av de varor som produceras här säljs utomlands. Stryps handeln är Sverige en förlorare.

Men vid halvårsskiftet blir Reinfeldt EU:s ordförande. Det är redan från början ett svårt jobb där det gäller att jämka många viljor.

På pappret är länderna lika mycket värda. Men i praktiken är det tre som regerar och som det är mycket dumt att bli osams med: Tyskland, Frankrike och Storbritannien, ibland kallat EU3.

Det vore alltså oklokt, på gränsen till dumdristigt, av Reinfeldt att bli osams med Sarkozy. Jobbet som EU:s ordförande blir ännu svårare.

Men Reinfeldt kan ha oväntade vapendragare. De tio östeuropeiska medlemsländerna samlas föst till ett förmöte i Bryssel för att lägga upp taktiken inför mötet med EU-topparna. De är förbannade.

Redan om tre veckor möts EU:s ledare igen Till dess bör Nicolas Sarkozy backa från sina nationalistiska ståndpunkter. Hur ogärna han än vill.

Följ ämnen i artikeln