Donald Trump kan tjäna på riksrätten

Alla vet att Donald Trump med största sannolikhet kommer att bli friad i riksrätten som inleds idag.

Därmed kommer demokraterna inte att kunna hindra honom att ställa upp i presidentvalet 2024.

Så är rättegången ett meningslöst spektakel? Vem kan tjäna på den?

Det finns ett antal goda argument för att ställa Donald Trump inför riksrätt trots att han inte längre är president.

Till och med många av hans republikanska partikollegor anser att Trump gick för långt när han eldade på massorna i sitt tal den 6 januari och uppmanade dem att gå till kongressen och försöka hindra politikerna från att godkänna Joe Biden som segrare i presidentvalet.

Att en sittande president uppmanar sin egen befolkning att förhindra den demokratiska processen är något oerhört och inget som USA upplevt under modern tid.

Att bara låta en sådan sak passera utan att på något sätt försöka peka ut presidentens skuld i händelseförloppet vore förödande för den amerikanska demokratin.

Förföljelse

Stormningen av kongressen var kulmen på det försök till statskupp som Trump inledde redan före presidentvalet genom att i förväg hävda att motståndarsidan tänkte fuska till sig segern. Redan då lade han grunden för det som kom att bli den historiska stormningen av Kapitolium.

Kapitolium.

Det är förståligt att demokraterna inte bara vill låta det passera trots att de sannolikt inte uppnår särskilt mycket med riksrätten. De tar rentav en risk genom att framhärda med att Trump måste stå till svars.

Trumps livsluft är att befinna sig i rampljuset. Nu ger demokraterna honom åter möjligheten att inta den offentliga arenan även om han inte kommer att vittna i kongressen. Det ger Trump möjligheten att fortsätta sprida sina lögner till en bred publik.

Många av Trumps anhängare fortsätter ett vara ex-presidenten trogna. Trots hans uppviglande tal och trots stormningen tycker de inte att han gjort något fel. Riksrätten kommer inte att få dem att ändra uppfattning. Snarare kommer den att befästa deras åsikt att etablissemanget, den djupa staten fortsätter att förfölja Trump. De kommer att ta fasta på att Trump i sitt tal uppmanade anhängarna att agera fredlig och att han bara använde sig av sin grundlagsstadgade yttrandefrihet.

Riksrätten går ut över president Joe Bidens försök att få till en rivstart i Vita huset. I stället för att fokus ligger på hans försök att få till ett gigantiskt stödpaket för den coronadrabbade amerikanska ekonomin så kommer uppmärksamheten att vara riktad mot hans företrädare.

Demokraterna hoppas att riksrätten ska ge dem en möjlighet att på ett sammanhållet sätt visa upp för det amerikanska folket hur Trump agerade, i förhoppningen att det ska förstöra hans möjligheter att bli det republikanska partiets presidentkandidat 2024.

Men med tanke på polariseringen i det amerikanska samhället är det inte alls säkert att så blir fallet. Tvärtom finns det en risk att Trumps ställning stärks av riksrätten.

Det är bara att titta på hur det republikanska partiet agerat. Trots att ett antal republikanska senatorer fördömde Trumps agerande i samband med stormningen så är det bara ett litet fåtal som indikerat att det kan vara beredda att rösta för en fällande dom. Partiets inställning är att riksrätten är okonstitutionell eftersom Trump inte längre är president.

Rädda republikaner

När demokraterna drog igång riksrättsförfarandet var Trump fortfarande president. Partiet hoppades att hans agerande skulle väcka sådan vrede och avsky att tillräckligt många republikanska senatorer skulle byta sida.

Nu står det klart att Donald Trump fortfarande på många sätt kontrollerar det republikanska partiet. De som sitter i kongressen vågar helt enkelt inte bryta med honom av rädsla för att de då ska drabbas av väljarnas vrede och förlora sina positioner.

Donald Trump.

I nuläget är chansen mikroskopisk att 17 republikanska senatorer ska göra gemensam sak med den demokratiska majoriteten och fälla Trump. Det handlar på sin höjd om ett fåtal.

Hade omröstningen varit hemlig hade det garanterat sett annorlunda ut.

Demokraterna hoppas ändå på att en majoritet av den amerikanska allmänheten ska finna att Trunp är skyldig till det han anklagas för och därmed få det republikanska partiet att nominera en annan kandidat till nästa presidentval.