Brant uppförbacke för att besegra Trump

Nikki Haleys mål har hela tiden varit att förvandla primärvalen till en kamp mellan bara två kandidater. Henne själv och Donald Trump.

Med Ron DeSantis avhopp har hon fått som hon vill.

Men hon har ändå en mycket brant uppsförbacke framför sig för att besegra ex-presidenten.

En första värdemätare får vi imorgon i New Hampshire där republikanerna håller sitt första riktiga primärval. Även om Donald Trump leder klart ser det ganska bra ut för Nikki Haley.

Hennes typ av mer traditionell konservatism passar bättre för väljarna i New Hampshire än i Iowa där Haley kom trea i nomineringsvalen förra veckan.

Hon ligger 10-15 procent efter Trump i opinionsmätningarna, betydligt mindre än i Iowa. Hon har fördubblat sitt stöd i delstaten sedan i november.


Två saker blir avgörande för utgången.

Vart tar Ron DeSantis väljare vägen nu när han hoppat av?

Visserligen lockande han bara några få procent men varje extra procent Haley kan få stärker hennes aktier. Ser man på de politiska likheterna är det dock troligare att De Santis väljare går till Trump. Om de går och röstar överhuvudtaget.

Donald Trump.

Var tar Chris Christies väljare vägen?

Den starkt Trumpkritiske före detta guvernören i New Jersey hoppade av redan strax före Iowa. I mätningarna låg han på tvåsiffrigt i New Hampshire. Sannolikt går merparten av hans väljare till Haley.

För Haley gäller det att göra ett bra resultat och inte hamna för långt efter Trump. Då går hon in med momentum i primärvalet i South Carolina, hemstaten där hon tidigare var en populär guvernör.


Med det sagt måste Haleys chanser ändå ses som små. Trump är skyhög favorit till att bli partiets presidentkandidat. Det Haley kan hoppas på är att någon av de många åtalen och de juridiska processerna som följer på det ska sätta käppar i hjulet för ex-presidenten.

En sådan är Högsta domstolens beslut inom några veckor om huruvida Trump överhuvudtaget har rätt att ställa upp i presidentvalet. Vissa delstater har tolkat konstitutionens 14:e tillägg som att Trump är diskvalificerad i och med att han uppmuntrade till stormningen av kongressen för tre år sedan.


En annan sak som talar emot Haley är att de tunga namn som hittills hoppat av republikanernas nomineringsprocess ställt sig bakom Trump.

Så även hans ärkerival Ron De Santis. Även om denne knappast visade prov på någon större entusiasm när han gav sitt stöd till Trump.

Ron DeSantis.

För DeSantis är valrörelsen en stor besvikelse. För bara ett år sedan sågs han som Trumps arvtagare och var favorit till att bli republikanernas presidentkandidat. Konservativa väljare uppfattade hans politik som en kopia av Trumps men utan det kaos och den dramatik som åtföljde ex-presidentens fyra år vid makten.

Men kärnväljarna har aldrig övergivit Trump. Och när Trump började attackera DeSantis slöt de snabbt upp bakom sin älskling samtidigt som DeSantis visade sig sakna karisma, särskilt ställd mot en mega-kändis som Trump.


Nu avbryter Flordiaguvernören sina försök att bli president den här gången innan han riskerar nya förnedrande nederlag. DeSantis är bara 45 år. Han kan försöka om fyra år igen då Trump sannolikt inte ställer upp även om han skulle förlora en eventuell ny duell mot Biden i november och rent tekniskt skulle ha rätt att försöka en gång till.

Grundingrediensen i alla försök att bli president i USA är pengar. Har du inte de stora donatorerna med dig har du ingen chans. DeSantis vill minimera skadan innan han går på ännu en mina i New Hampshire. Han vill inte få stämpeln som förlorare. Han ser att det inte finns någon väg mot seger. Vare sig hos de republikanska väljarna eller donatorerna.

Nikki Haley.

Nikki Haley har lovat att hon hänger kvar i racet, oavsett vad som händer, åtminstone till efter den så kallade Supertisdagen den 5 mars då 15 delstater går till val samtidigt.

Då har Trump chansen att samla ihop så många delegatsröster inför partikonventet i sommar att Haley inte längre ens har en matematisk chans.


Men innan vi nått dit har Haley visat att hon är beredd att på allvar utmana ex-presidenten.

Tidigare i valkampen undvek hon att attackera Trump. Nu har hon kastat handskarna. I en tv-utfrågning sa hon att USA inte kan ha en president som, ”gullar med diktatorer som vill döda oss” som hon menar Trump gjort och gör. Hon nämnde såväl Putin som Nordkoreas Kim Jong-un.

Men frågan är om inte hennes bästa argument är att USA behöver ett generationsskifte där varken Biden, 81, eller Trump, 77, har någon plats.