MARTIN SCHORI: Finns det droger på Aftonbladets toaletter?

Ett eventuellt drogfynd hos Aftonbladet är inget som står i motsats till vår granskning – snarare tvärtom, skriver Aftonbladets stf ansvarige utgivare Martin Schori.

Ni kanske borde kontrollera era egna toaletter?

Det var V-ledaren Nooshi Dadgostars – numera berömda – svar på Aftonbladets kokaingranskning.

Dadgostar har redan backat från uttalandet och jag ska inte hålla på att älta det.

Eller jo lite, förresten, för jag gissar att tanken var någon slags tillbakakaka mot medier och journalister på höga hästar. Droger finns ju överallt, säkert hos er också, så inte så konstigt att det även hittas på våra toaletter!

Och i så fall har Dadgostar helt rätt.

För syftet med, och anslaget till, Aftonbladets reportage var att belysa precis detta: att droger är så vanligt förekommande i dag att det till och med dyker upp spår i maktens innersta centrum. I lokaler där de som stiftar våra lagar rör sig. De som dessutom nyligen skärpte narkotikalagarna, samtidigt som resten av Europa, något förenklat, går åt andra hållet.

 
Ett eventuellt drogfynd hos Aftonbladet är därmed inget som står i motsats till vårt reportage. Snarare tvärtom. När vi berättade för narkotikapolisen Lennart Karlsson att de bilder han sett var från riksdagens toaletter svarade han blixtsnabbt: jag är inte förvånad. Kokain är en drog som förekommer överallt, ni skulle sannolikt hitta samma hos polisen eller hos er på Aftonbladet.

Ett eventuellt drogfynd hos Aftonbladet är inget som står i motsats till vårt reportage. Snarare tvärtom, skriver Martin Schori, stf ansvarig utgivare.

Lisa Horn, som gjorde granskningen, har faktiskt testat även våra toaletter. Vi fick ingen träff. Den här gången, kanske man ska skriva. För om man letar noga kan man säkert hitta något, vid något tillfälle. Precis som Lennart Karlsson sa.

Samtidigt: Det finns så klart skillnader mellan Aftonbladet och riksdagen. Aftonbladet ska kunna granskas – och vi blir föremål för det ofta – men vi stiftar inga lagar.

Och självklart är det därför, att kokainspåren hittades just i riksdagen, som det blev så enorma reaktioner på reportaget. Både från politiker, tyckare – och publiken.

 
Bakom granskningen ligger ett riktigt hästjobb av reportern Lisa Horn, som för Dagens Media berättar om hur hon gjorde. Journalistik tar ofta tid och kräver en hel del akut problemlösning och kreativitet, vilket Lisa hanterat på bästa tänkbara sätt. Idén kan till synes verka enkel men tro mig, att lyckas ro det hela i hamn är en helt annan sak.

På frågan om politikerna hon intervjuat har reagerat på avslöjandet svarar Lisa:

– Jag har inte fått reaktioner från någon av de jag intervjuade, men en av pressekreterarna som släppte in mig på kansliet kom fram till mig efteråt och sa att det var bra journalistik.

Det är lätt att hålla med.