Föräldrar ska förstås inte skolka med sina barn

Det finns ingen naturlag som säger att just din familj behöver den där Thailandsresan mer än någon annan.

Att gå från att ha en tultande liten unge som kan vara ledig när som helst, till att ha en sexåring som plötsligt måste infinna sig i ett klassrum fem dagar i veckan är kanske inte en drömtillvaro men den är demokratisk.

Det är klart ditt barn ska vara i skolan när det inte är lov.

Inte på grund av någon ”kunskapskris” som skolminister Lotta Edholm menar. Att en elev är frånvarande ett par veckor är inte problemet med en skola utan tillräckliga resurser.

Ditt barn ska gå i skolan för att det är vad man gör.


Föräldrar ska förstås inte skolka med sina barn. 

Den biten – smygandet, första ciggen, en tur på stan – får barnen sköta själv, senare. Det hör till att ge de vuxna runt omkring lite lagom motstånd.

Hur som helst. 

Det finns ingen naturlag som säger att 1. Ni måste åka utomlands/till fjällen över huvud taget – och framför allt inte under skoltid. 2. Att just din familj behöver den där Thailandsresan mer än någon annan. 

Ingen gillar att tillbringa sin tid i städernas Sverige i februari. 

Det är slaskigt (i Stockholm), stengrått (lite överallt), kallt (en fuktig kyla som går in under kläderna, in i märgen, kryper sig in i hjärnan. Hur står vi ut? Vi gör ju inte det. Nu har vi pratat om mörkret så länge att vi knappt märkt att det blivit ljusare).


Med det sagt kan du givetvis inte åka på semester om skolan har sagt nej till frånvaro. 

Det förstår alla. Förutom de som inte gör det. 

Du har inte råd att åka på loven? Men hur ska du då ha råd att eventuellt betala en bot på 50 000 kronor? Om du tar höjd för vite i din semesterkassa – som Expressen rapporterat om – kan du lika bra ta en vecka på Gran Canaria under högsäsong. 

I Expressens artikel kommer jag för första gången i kontakt med ordet ”thaimout”.


Mina fördomar: Om man använder ett sådant ord har man gissningsvis möjlighet att åka på sportlovet och gissningsvis tycker man också att man står över systemet. 

Det gör du inte! Är jag förnumstig? Kanske. Men kan vi någon enstaka gång ha samma regler för alla?

I Tyskland kör polisen de elever som inte har semesterintyg vid gaten direkt till skolan. I strängaste laget, men nog kittlar det till.

Alla vill åka på semester. Men vi är många som lämnar barn på fritids. Kanske för att du måste jobba (mest arbetstimmar på dödsbädden vinner inget pris som årets medarbetare, men någon måste ju leverera), kanske för att du inte har råd att ta med hela familjen till någon skidort (en resa som numera kostar runt 40 000 kronor för en hel familj, det är mer än mångas månadslön).


Detta sammanlagt gör att det är oerhört provocerande att vissa verkar ta för givet att man åker på semester varje lov – men framför allt att en del gör det olovligen under skoltid.

Jag avskyr frågan: Vad ska du göra på sportlovet? För ofta svarar jag: Ingenting, jobba. Och personen som ställde frågan tappar i princip hakan. Där dinglar den nere vid bröstkorgen och blicken jag får är som om jag bryter någon sorts hederskodex. 

Min tioåring har suttit av många lediga dagar på fritids. I föräldragrupper på Facebook inser jag att det här är något man ska ursäkta, som om man är en dålig förälder. Det är jag inte. Inte du heller.  

De enda som ska skämmas är de som tycker att de är berättigade allt.

Denna chatt är stängd.

  • Sandra Christensen
    23 feb21.46

    Vilket engagemang! Vi tackar för den här gången och kommer stänga chatten nu. Ha en fortsatt härlig fredagskväll!

  • 23 feb21.45

    Jag har all respekt för att det finns skolplikt, men anser att det bör vara mer flexibelt i de lägre åldrarna. Barn lär sig väldigt mycket av att resa och uppleva olika kulturer.

    Henrik
  • 23 feb21.44

    Varifrån hittar ni pengar för resor för en hel familj?

    GG
  • 23 feb21.42

    Barnen lär sig mycket när dom är utomlands. sonen lärde sig en hel del engelska som han har nytta av i livet.

    M
  • 23 feb21.42

    @Linn så är det ! Föräldrar sjukskriver sina barn och vabbar och åker till Thiland

    Perra

Följ ämnen i artikeln