Trump levde upp till förväntningarna - blir svår att stoppa

Donald Trumps jordskredsseger i Iowa visar hur svårt det blir att stoppa honom från att bli republikanernas presidentkandidat.

Nu krävs att Nikki Haley ger honom en hård match i New Hampshire för att hålla liv i kampen om nomineringen. 

Hon har redan fått lite draghjälp.

Opinionsmätningar är en sak. Ett resultat där väljarna sagt sitt något helt annat. 

Säkert var det en och annan som hade hoppats att Donald Trump inte skulle lyckas motsvara de högt ställda förväntningarna inför nomineringsvalet i Iowa. Att han skulle snubbla redan ur startblocken.

Resultatet visar att alla sådana förhoppningar var självbedrägeri och illusioner.


Trump vann med över 50 procent av rösterna. Ingen av de två huvudmotståndarna Floridaguvernören Ron DeSantis med 21 procent eller förre FN-ambassadören Nikki Haley med 19 var ens nära. De republikanska väljarna bryr sig uppenbarligen inte om att Trump har 91 åtalspunkter mot sig i fyra kommande rättegångar.

Ingen presumtiv republikansk presidentkandidat har någonsin vunnit en så övertygade seger i den delstat som ligger först i primärvalssäsongen.

En gammal sanning när det gäller vem som lyckas nå målet och bli sitt partis presidentkandidat är hen måste göra bra ifrån sig i Iowa och New Hampshire, de två delstater som ligger först. Visar du inte framfötterna där är du chanslös. Det visar historien med några få undantag.


Årets primärvalssäsong är udda på många sätt. Det har aldrig hänt tidigare i modern tid att en före detta president ställer upp igen. Normalt är presidentkandidaterna tämligen okända för den breda allmänheten när primärvalen inleds. Det kan man knappast säga om Donald Trump. Och på den demokratiska sidan ställer Joe Biden upp som sittande president vilket gör att deras race är mer eller mindre avgjort på förhand även om det finns några långskott till utmanare.

Biden har dessutom drivit igenom att demokraternas första primärval blir i South Carolina eftersom det var där han gjorde riktigt bra ifrån sig för fyra år sedan. Eftersom New Hampshire vägrat att rätta sig efter Biden önskemål ställer han inte ens upp i primärvalen där nästa vecka. Vilket kan ge utmanarna Dean Phillips och Marianne Williamson deras 15 minuter i strålkastarljuset men knappast hota Bidens nominering.

Så fort det stod klart att tech-miljardären Vivek Ramaswami hamnade på fjärde plats i Iowa hoppade han av.

Ron DeSantis räddade sin fortsatta kandidatur genom att med väldigt knapp marginal lägga beslag på andraplatsen. Precis före Nikki Haley.

Trump vann nomineringsvalet med över 50 procent av rösterna.


Nu drar den republikanska primärvalscirkusen vidare till New Hampshire där väljarna lägger sina röster nästa tisdag.

Enda chansen att ge den fortsatta kampen lite spänning är om Nikki Haley närmar sig Trump och gör ett riktigt bra val. Opinionsmätningarna visar att hon är på klar uppgång och väntas kamma hem 30 procent av rösterna mot Trump som ligger runt 40 procent.

Kanske kan hon till och med göra det lite bättre.


Precis före avgörandet i Iowa hoppade den förre New Jersey-guvernören Chris Christie av försöken att bli presidentkandidat. Innan dess låg Christie hyfsat till i New Hampshire.

Han är den enda av de republikanska kandidaterna som varit öppet kritisk mot Trump. Nu spekuleras det i att de som hade tänkt rösta på Christie istället kommer att lägga sin röst på Haley som är den av de som fortfarande slåss om nomineringen som mest påminner om en traditionell konservativ republikan. Så som partiet såg ut innan Trump tog över det.

Lyckas Haley pressa Trump i New Hampshire går det att åtminstone bevara en känsla av spänning. För som nummer tre i primärvalkalendern kommer hennes egen delstat South Carolina där hon fortfarande är mycket populär sedan sin tid som guvernör.

Slår hon Trump där kan det åtminstone i teorin bli en match mellan henne och Trump.


Många bedömare räknar mer eller mindre bort Ron DeSantis.

För ett år sedan sågs han som den självklare arvtagaren till Trump. En politiker med nästan samma åsikter men utan all den dramatik och det kaos som följde med Trumps presidentskap. Men han har inte kunnat matcha Trump. DeSantis stjärna har dalat konstant under lång tid. Det är svårt att se hur han ska kunna vända trenden.

När Trump ställde upp i valet 2016 var han vid samma tidpunkt utmanad av ett stort startfält republikaner. Den här gången har ex-presidenten mer eller mindre avgjort tävlingen innan den ens börjat.

Nu står det i praktiken bara mellan Trump och Haley. I realiteten är förmodligen även hon chanslös.

Redan efter Supertisdagen den 5 mars då 15 delstater håller primärval samtidigt kan Trump ha avgjort kampen.

LÄS VIDARE

Väljarbesvikelse i Iowa: ”Trump är väldigt splittrande”

Trumps segertal i natt: ”Köp större traktorer – oroa er inte”

Så påverkar USA-valet svenska folket: ”Enormt mycket”