”Hon nosar upp det människor talar om”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-03-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mona Sahlin är en spårhund. Som en stövare med viltvittring nosar hon upp vad folk pratar om.

Det är ingen dålig egenskap för en politiker.

Vad är en politikers främsta uppgift? Att bilda opinion.

Hur bildar man opinion? Genom att få människor att lyssna.

Hur får man människor att lyssna? Genom att ha något angeläget att säga.

Allt det där kan Mona Sahlin. När Göran Persson i SVT-dokumentären ”Ordförande Persson” säger att Sahlins ”styrka är inte tänkandet” är han snett ute.

Det krävs en tänkande politiker för att först nosa upp det som människor talar om och oroar sig för. Och sedan tala om det.

I sitt installationstal i går visade Mona Sahlin att hon är oöverträffad på den punkten. Socialdemokraterna ska ta tag i miljöproblemen på vardagsplanet genom att tillsammans med energi-, transport- och livsmedelssektorn ta fram en enhetlig klimatmärkning. Den ska underlätta för människor att välja det bästa miljöalternativet.

Sahlin vill organisera om delar av den statliga sektorn så att ”det bara blir en dörr in”. I stället för att bollas som en trasa mellan Försäkringskassan och Ams ska den som behöver stöd kunna vända sig till ett enda ställe.

Likt andra tonårsföräldrar oroar sig Sahlin för det hårda, konsumtionsinriktade och utseendefixerade klimat som dagens ungdomar lever i. Som leder till stress, ökad alkoholkonsumtion, ätstörningar och självstympning.

– Kan vi erbjuda ungdomar pauser i den här kampen? Lyckas vi tala om för ungdomarna att de duger som de är?

Som ny partiledare måste Mona Sahlin balansera mellan partiets olika intressegrupper och falanger. Men som den spårhund hon är lyckades hon i sina tal på kongressen inte bara nosa upp, utan också nämna, praktiskt taget varenda intressegrupp i sitt parti. Alla, eller nästan alla, kände sig sedda och förstådda.

Integrationen sätts i högsätet i ett samarbete mellan socialdemokraterna och LO. Den som slåss mot orättvisa kvinnolöner ska få socialdemokraternas stöd. Diskriminering i alla dess former ska bekämpas.

Det enda Sahlin egentligen inte talade om var den gamla industrin. Kanske är den självklar, kanske upplever hon den som ospännande?

Sahlin brukar beskrivas som en representant för socialdemokratins högerfalang. Det är möjligt att hennes pragmatism kan tolkas så.

Men färgsättningen på kongressen var i alla händelser djupröd. På den förra, för två år sedan, var den rosa.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln