Mejla

Lena Mellin

Restriktionerna biter inte – ändå skärps de

Märkliga och motstridiga besked från regeringen och FHM

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

​Först säger Folkhälsomyndighetens chef att smittspridningen ökar i Europa oavsett vilka restriktioner som gäller i de olika länderna.

Därefter räknar han upp en rad skärpningar som ska införas här, vissa redan på måndag.

Absurt? Ja, det måste man säga.​

​Den bild som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson förmedlade på presskonferensen med statsminister Stefan Löfven och en del andra statsråd var följande.

Det spelar ingen roll vilka restriktioner som införs. Min tolkning är att de snarast skulle ses som symboliska fingervisningar om att hålla avstånd.

Smittspridningen ökar trots skärpningarna, inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Det viktiga, sade Carlson, är att man uppträder som man ska även i privata sammanhang. Det vill säga håller avstånd till andra än dem man bor tillsammans med även hemma och i andra privata sammanhang.

Därefter räknade han upp en rad nya inskränkningar för medborgarna. Bland annat ska alla serveringsställen, från korvmojar till lyxrestauranger, stänga redan 20.30 från och med måndag. Serveringar i köpcentra kan komma att stängas.

I affärer begränsas sällskapen till en person. Par som vill gå och handla tillsammans kan glömma det tills vidare.

Ytterligare utrymme per person kommer att krävas i affärer, köpcentra, gym och andra lokaler där det vistas många människor. Exakt hur den restriktionen, i dag 10 kvadratmeter per person, ska skärpas är ännu oklart.​

Annat som hamnar under luppen, och ska begränsas, är elitidrottsevenemang, cuper och träningsläger – även för amatörer.
 

​Budskapet var alltså följande. Restriktionerna spelar mindre roll för att hejda smittspridningen. Men trots det skärper vi dem ytterligare.

Smått absurt, och frågan som inställer sig är självfallet varför restriktionerna skärps om det ändå inte ger resultat? Det vi bestämmer spelar visserligen ingen större roll men vi ändrar, det vill säga skärper, bestämmelserna i alla fall.

Svaret är, enligt mig, symbolpolitik. Vi ska hela tiden påminnas om att vi är mitt i en pandemi. Som om vi kunde glömma.

Johan Carlson underströk hela tiden att reglerna om att hålla avstånd gäller även i privatlivet, det som inte syns på gator och torg.

Stefan Löfven (S)​ var inne på samma linje. ”Det får inte bli trängsel” upprepade han. Oavsett om man reser på sportlov, hänger i ett gathörn eller svettas i en löp- eller skidslinga.

Det är enkla och begripliga budskap som dessutom verkar stå i samklang med hur smittan sprids.

Men då är det kanske där krutet i budskapet ska läggas. Inte på att ändra öppettiderna på McDonalds.

 

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns en avdelning med allmänna råd för hur man ska minska risken för att bli smittad. Fokus ligger inte på att hålla sig borta från andra. Man skulle ju kunna tänka sig att det stod i eldskrift med tanke på att det tycks vara det enda som verkligen biter på det otäcka viruset enligt både Folkhälsomyndigheten och regeringen. Men icke.

Tidigare rekommenderade myndigheten att man skulle hålla ”armlängds” avstånd. I dag har armen strukits från informationen och det står bara att man ska hålla avstånd.

Region Stockholms smittskyddsläkare sade häromdagen på en presskonferens att avståndet som ska hållas är två meter. Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade för en tid sedan att om man är närmare en annan människa än 1,5 meter under mer än 15 minuter så har man inte hållit social distans.

Bristen på klarhet, tyngdpunkt och konsekvens är alltså skriande även i den enkla frågan om hur långt ett avstånd är. Ett år in i pandemin vet vi fortfarande inte vad ett avstånd är och kanske otydligheten kan var en förklaring till att smittspridningen ökar i stället för minskar.

I stället för att sänka antalet kvadratmeter per kund på Coop kanske stridsropet ska vara håll avstånd, håll avstånd, håll avstånd. Alltid, alltid, alltid.

Och sedan ge ett entydigt besked om hur långt detta avstånd bör vara. Inne och ute.

 

Fotnot: Fyra av tio jobbade hemma i januari, högsta siffran hittills. Det hjälpte inte det heller.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE