Tucker Carlson i Moskva ger en föraning om ett USA lett av Trump

Den amerikanske journalisten Tucker Carlson ska intervjua Vladimir Putin.

De spaltkilometer av trycksvärta och sändningstid som ryska medier ägnar åt Tucker Carlsons besök i Moskva är det främsta beviset för hur viktig Vladimir Putin tycker att den amerikanske tv-mannens visit är.

För omvärlden är besöket en förvarning om hur USA kan se ut efter presidentvalet i november.

En framtid där Donald Trump bildar allians med Putin mot Europa.

Jag minns Tucker Carlson från min korretid i USA i början av 2000-talet. Då var han en högerröst i CNN, Senare gjorde han sig ett namn som programledare vid den konservativa tv-kanalen Fox. Då som en hängiven anhängare av Donald Trump. Han stöttade helhjärtat Trumps falska påståenden att Biden vann genom fusk.

När det kostade mediamogulen och Fox-ägaren Rupert Murdoch miljarder i skadestånd fick den högerextreme tv-mannen kicken. Nu gör Tucker Carlson en egen show på X, tidigare Twitter.

Senaste dagarna har han befunnit sig i Moskva för att intervjua Vladimir Putin. Carlson motiverar sin intervju med att publiken i väst inte fått höra de verkliga skälen till att Putin invaderade Ukraina.

Carlson ondgör sig över att västmedia ständigt låter Ukrainas president Zelenskyj komma till tals. En ledare som han kallat diktator.

Därmed sällar sig Tucker Carlson till den skara av högerextrema politiker och mediaprofiler som agerar nyttiga idioter för Putin. Han följer i spåren av Frankrikes Marine Le Pen, Nederländernas Geert Wilders, Ungerns Viktor Orbán och en rad andra högernationalister som beundrar Putin som en stark ledare. En hjälte och förebild.

Den 5 november är det presidentval i USA. Som det ser ut nu kan Donald Trump mycket väl avgå med segern. En Trump 2.0 kommer att jaga sina fiender och precis som under sina tidigare fyra år i Vita huset gulla med allsköns autokrater.

Europa kan hamna i ett läge där Trump bakom ryggen på övriga Nato-medlemmar gör upp med Putin om en fred i Ukraina som garanterat tar större hänsyns till Rysslands intressen än Ukrainas.

Kan Europa fortsätta stötta Ukraina om USA står på Rysslands sida?

Det känns märkligt att ens ställa den frågan. Men Tucker Carlsons besök i Moskva är en obehaglig påminnelse om att det mycket väl kan bli verklighet. Redan nu stoppar republikanerna i kongressen mer stöd till Ukraina.

Tv-mannen är inte bara en åsiktsdriven journalist. Han ses av vissa dessutom som en tänkbar arvtagare till Trump. En framtida republikansk presidentkandidat.

Flera profilerade amerikanska journalister har försökt intervjua Putin, men alla har fått nej. Den högerextreme Tucker Carlson är den första som får intervjua Putin sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Det är naturligtvis inget fel i att intervjua Vladimir Putin. Men Carlsons samtal med den ryske presidenten kommer knappast att bli en kritisk skjutjärnsintervju.

Det är ingen slump att Carlson blir den förste västerländske journalist som får intervjua Putin efter hans invasion av Ukraina den 24 februari 2022.

Carlson försöker framställa det som att han är den ende västjournalist som ens tänkt tanken att intervjua Putin.

Vilket är en absurd lögn som redan avslöjats av ett antal internationellt kända utrikeskorrespondenter.

CNN:s Christine Amanpour och BBC:s Moskvakorrespondent Steve Rosenberg har båda upprepade gånger begärt att få intervjua den ryske presidenten men alltid fått nej. De är inte ensamma. Alla har fått nej.

Carlson som i likhet med Trump upprepade gånger talat sig varm för Putin är den ende som fått ja.

Putin vill inte ha några kritiska frågor. Han låter sig bara intervjuas av underdåniga och nyttiga idioter som Carlson.

Ryska medier uppges de senaste dagarna ha varit fyllda av artiklar och inslag om Tucker Carlsons besök. Bilder på förstasidorna när han besöker olika kända platser i Moskva. Enligt BBC följer ryska medier varje steg Tucker Carlson tar.

Eftersom alla ryska medier numera är statskontrollerade är det tydligt att Kreml vill ha den här uppmärksamheten för besöket.

En tidningsrubrik från en Moskvatidning som BBC citerar är ”Carlson bor i USA men han säger sanningen”.

För Putin är det viktigt att försöka visa att Ryssland inte alls är så isolerat som väst påstår. Vad är då ett bättre bevis än ett besök av en välkänd amerikansk journalist.

Ryska medier har redan sedan tidigare flitigt citerat Carlson, särskilt när det gäller hans inställning till kriget i Ukraina.

Precis som Trump är Carlson mycket kritisk till USA:s stöd till Ukraina som han bara anser förlänger kriget och kostar de amerikanska skattebetalarna en massa pengar.

Donald Trump hävdar i den pågående presidentvalrörelsen att kriget aldrig hade brutit ut om han varit president. Han påstår också att han kan få slut på konflikten inom 24 timmar.

Enda chansen att lycka med det är att erbjuda Ryssland delar av Ukrainas territorium.

Varken Carlson eller Trump ser en upplösning av den liberala och regelbaserade världsordningen som något hot. Snarare vill de precis som Putin ersätta den med den starkes rätt. 

De stora länderna som USA och Ryssland ska bestämma. Mindre länder ska hålla käft och rätta in sig i ledet.

Det är ingen rolig framtid Europa går till mötes om Trump segrar i november.

LÄS VIDARE