Bara då kastar Biden in handuken

En färsk opinionsmätning i New York Times har sänt chockvågor genom det demokratiska partiet inför presidentvalet nästa år.

Allt fler vädrar uppfattningen att Joe Biden borde kliva åt sidan och ge plats för en yngre kandidat.

Men vad är oddsen för att det verkligen ska ske?

Mätningen visar att om det vore val i dag skulle Donald Trump vinna i fem av sex vågmästarstater som sannolikt blir avgörande i presidentvalet.

Inte bara det.

Mätningen visar att det inte beror på att Trump ökat sin popularitet utan på att Joe Biden blir alltmer impopulär även inom sitt eget parti. Framförallt tappar han stöd hos unga och minoriteter. Särskilt oroande är att han tappar i popularitet bland svarta som var en viktig väljargrupp för honom 2020.

Då vann Obamas vicepresdident för att så många fått nog av kaoset under Trump snarare än att de älskade Biden. Den här gången döms Biden mer på sina egna meriter. Ekonomin är inte på topp och USA är inblandat i två krig.

Joe Biden blir alltmer impopulär även inom sitt eget parti.


Men främsta skälet till det minskade stödet är att alltfler ifrågasätter om Biden har den energi och intellektuella förmåga som krävs för att klara av jobbet som världens mäktigaste man. 

Inte bara för att Biden denna månad fyller 81 år. Mer att han verkligen gör intryck av att vara en gammal man. Det handlar både om hans släpande, nästan sluddrande tal och om hans stela sätt att röra sig. Trump är bara fyra år yngre men gör ett mycket mer vitalt intryck.

I valet 2020 presenterade Biden sig som en övergångskandidat vars enda uppgift var att besegra Donald Trump.


Bidens motivation verkar vara densamma den här gången. Han ställer upp för omval trots sin ålder därför att han ser sig som den ende som kan besegra Trump. Den nya opinionsmätningen skjuter delvis hål i hans argumentation men är knappast tillräcklig för att fälla Bidens planer.

Men pressen på honom ökar att kliva åt sidan så att en annan demokratisk kandidat hinner etablera sig före valdagen.


Barack Obamas förre kampanjchef David Axelrod ifrågasatte efter den senaste opinionsmätningen det kloka i att Biden ställer upp för omval. Han och många andra fruktar att presidenten ska förlora.

Även om Axelrod försökt distansera sig lite från sitt uttalande är det tydligt att det under ytan finns en stark önskan bland många demokrater att Biden ska lämna över stafettpinnen.

David Axelrod.

Frågan är dock hur realistiskt det är så här tätt inpå valet. Primärvalen drar igång i januari och februari. Ska demokraterna hitta en ny kandidat gäller det att få fram ett dugligt alternativ snabbt.

Så länge Biden inte ger några hintar om att han kan tänka sig att kliva åt sidan vill inga tunga demokrater utmana honom. Beslutet är trots allt Bidens eget. Den ende som hittills utmanat Biden är Dean Phillips, en tämligen okänd kongressman från Minnesota.

Bilden kompliceras av att demokraterna nådde stora framgångar i några delstats- och guvernörsval i tisdags.

Dean Phillips.


I Ohio, som Trump vann klart i presidentvalet 2020, sade väljarna ett tydligt ja till att skydda aborträtten genom att föra in den i delstatens grundlag. I Kentucky, som Trump också vann, lyckades den demokratiske guvernören att bli omvald och i Virginia tog demokraterna kontroll över delstatsparlamentets båda kamrar.

Men framgångarna på delstatsnivå går inte per automatik att omvandla till en valseger för Biden 2024.


Personligen tror jag att det bara finns en sak som kan få Biden att ändra sig. Det är om Donald Trump av en eller annan anledning inte blir republikanernas presidentkandidat trots en gigantisk ledning i opinionsmätningarna.

Donald Trump i rätten i New York den 6 november.

Trump är just nu involverad i en rättegång som kan sluta med miljardböter och att han förbjuds driva sitt företag i New York. Han har fyra andra allvarliga åtal hängande över sig. Vad händer om han blir dömd i någon av dem? Spelplanen kan ändras snabbt.

Biden har visat att han kan slå Trump men han skulle sannolikt få mycket svårare mot en yngre kandidat som Nikki Haley eller Ron DeSantis. Då skulle Bidens kännas ännu mer gammal.

Nikki Haley och Ron DeSantis under en debatt på NBC News under onsdagen.

I dagsläget känns en upprepning av valkampen mellan Joe Biden och Donald Trump som närmast given. Men det är först vid partikonventen i sommar som partiernas kandidater formellt utses. Mycket kan hända under det närmaste halvåret.


När vi väl står där i november 2024 kan det vara två helt andra kandidater som står mot varandra.