Biden och Trump duellerar vid muren

EL PASO, TEXAS. Slaget om muren fick en ny dimension i dag då president Joe Biden och Donald Trump besökte USA:s södra gräns samma dag och höll tal till sina anhängare.

Med tajmingen av sitt besök försöker Biden vrida migrationsfrågan ur Trumps grepp och visa amerikanska väljare att han gör något åt den rekordstora illegala invandringen.

Nästan alla nyhetskanaler direktsände från gränsbesöken. Ofta med en så kallad split screen där man kunde se Biden och Trump duellera på respektive gränsavsnitt.

I en opinionsmätning som tv-kanalen CNN redovisade säger 28 procent av amerikaner att migrationen är den viktigaste valfrågan. Klart viktigare än både ekonomin och inflationen.

Efter att i går ha besökt gränsområdet här i El Paso kan jag förstå deras oro. De ser dagligen på tv-bilder hur hundratals flyktingar och migranter tillsynes enkelt tar sig in i USA trots att det finns en åtta meter hög mur på plats för att stoppa dem och numera även taggtråd på vissa ställen och andra hinder som kan ge svåra personskador.

Ändå lyckas rekordmånga ta sig in i landet och söka asyl eller bara försvinna genom öppningar i muren eller genom att klättra över på repstegar i mindre välbevakade delar av gränsen.

Det som sker ger ett intryck av kaos som påminner inte så lite om när tiotusen människor om dagen tog sig in i Sverige under den stora flyktingkrisen 2015.

Men varken Biden eller Trump har egentligen någon lösning på krisen. Sverige fick stopp på flyktingströmmen genom att införs gränskontroller mot Danmark. Men USA:s gräns mot Mexiko är en 315 mil lång landgräns. Det går inte att bevaka hela den sträckan.

Donald Trump på plats vid muren.

Notan till skattebetalarna

När Donald Trump blev vald till president 2016 var hans stora vallöfte att bygga en mur mot Mexiko. På alla valmöten ställde han den retoriska frågan ”vem ska betala för muren?”. Åhörarna ropade entusiastiskt i kör ”Mexiko” eftersom Trump lovade att han skulle tvinga grannen att betala.

I verkligheten byggde Trump inte många mil ny mur. Istället ersatte han den fyra meter höga mur som Obama lät bygga 2013-14 med en dubbelt så hög och mer högteknologiska variant.

Notan fick, tvärtemot Trumps löften, de amerikanska skattebetalarna stå för.

När Biden tog över stoppade han omedelbart bygget av ny mur. Hans retorik var mer vänligt inställd till de som ville söka skydd i USA. Men det ledde också till en ökning i antalet som försökte ta sig till USA.

Förra året var ett rekordår då 2,3 miljoner illegala migranter registrerades vid gränsen. Det är långt många fler än de som kom under Trumps presidenttid. Trumps mur som blev klar först i slutet av hans ämbetstid har inte lyckats stoppa invandringen.

Biden har fått hård kritik för att han inte gjort mer för att säkra gränsen. Särskilt stoppa smugglingen av drogen fentanyl som dödar så många amerikaner varje år.

Inför valet i november har Biden insett att han måste agera. Det måste åtminstone se ut som att han gör mer för att få ner antalet migranter och droger som smugglas in.

Joe Biden besökte gränsen och har tidigare mötts av stor kritik för hans agerande i frågan.

Viktigaste valfrågan

Resan till Brownsville, gränsstad i södra Texas, kom till för att övertyga väljarna att han verkligen försöker.

– Det är dags att göra något åt gränsproblemet, säger Biden som överväger olika åtgärder för att stoppa de som kommer in i landet illegalt från att söka asyl.

Men besöket offentliggjordes först efter att det blivit känt att Trump samma dag skulle besöka en annan del av gränsen, Eagle Pass, där den lokale guvernören nyligen satt in Texas National Guard för att säkra gränsen. Något som fått starkt stöd av Trump och så gott som samtliga republikanska guvernörer trots att gränsbevakningen är en fråga för den federala regeringen och US Border Patrol.

Högsta domstolen beslutade för en tid sedan att Texas måste låta gränsbevakarna klippa sönder taggtråden om de behövs för att utföra deras jobb. Trots det har Texas guvernör Greg Abbott lagt ut ännu mer taggtråd även på andra platser som här i El paso.

Trump ser gränsen och migrationen som sin viktigaste valfråga och största chans att besegra Biden.

Så till den grad att han nyligen pressade republikanerna i kongressen att rösta nej till mer pengar till gränssäkerhet eftersom han vill låta gränskaoset fortsätta fram till valet som ett vapen mot Biden.

”Massinvasion”

– Bara jag kan stoppa Bidens illegala massinvasion, hävdade Trump under sitt besök i Eagle Pass.

Blir han vald lovar han att deportera migranter i tidigare aldrig skådat antal. Något som är lättare sagt än gjort.

Under dagen träffade jag Karina Breceda som driver ett härbärge för gravida kvinnor som tagit sig över gränsen till El Paso. Jag tror hon satte huvudet på spiken när hon beskrev Bidens och Trumps besök vid gränsen som ”politisk teater” som inte kommer att lösa någonting.

Men avgörande blir hur väljarna uppfattar det. Idag har en majoritet ett större förtroende för Trump när det gäller att stoppa ”invasionen”.

Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats i El Paso.

Följ ämnen i artikeln