Fast jobb så slipper du fängelse för våldtäkt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur kommer man undan med våldtäkt i Sverige? Jo, man väljer ett offer som man känner och ser till att hon är berusad. Då blir man antingen friad eller fälld för sexuellt utnyttjande eller grovt sexuellt utnyttjande.

I Finland är det ännu enklare att komma undan en våldtäktsdom. Det kan räcka med att ha fast jobb. Japp, du läste rätt.

Tingsrätten i Kuopio dömde en 27-årig man till ett och ett halvt års ovillkorligt fängelse för att ha våldtagit sin före detta fru. Domslutet överklagades och ändrades i hovrätten till villkorligt fängelse och 70 timmars samhällstjänst. Bland annat hade hovrätten vägt in det faktum att mannen har ett fast jobb. Dessutom var det naturligtvis en förmildrande omständighet att han kände offret.

Det har gått snart en månad sedan kriminalreportern Katarina Wennstams bok "Flickan och skulden" kom ut. Tätt därpå startade Aftonbladet en granskning av hur systemet, rättsväsendet och omgivningen ser på våldtäkt. På kvinnors skuld. På att en full kvinna inte kan bli våldtagen.

I valrörelsen försvann frågan om våld mot kvinnor fullkomligt. Det ter sig märkligt med tanke på att vi i det här landet ägnat stor del under året som gått till att diskutera bland annat hedersmord.

Och det behövs mer resurser för att motverka våld mot kvinnor, detta vet vi. Men ändå. Det ligger för långt från politikernas vardag för att de ska orka dra frågan. Det var enklare för Lundgren att debattera skatter, Persson att skryta med hur han vände landet ur 90-talskrisen och Maria Wetterstrand att hota med att spela på en potentiell vågmästarroll (första infriade löftet hittills förresten). Inte ens Schyman - den enda partiledare som med trovärdighet kan debattera jämställdhet - lyfte denna fråga.

Och nu undrar jag: Får vi könsroller som ett ämne på skolschemat snart? Hur ska vi fördela resurserna så att våldet mot kvinnor bekämpas på bästa sätt? Kommer våldtäktslagen att ändras, justitieminister Thomas Bodström? Naturligtvis löser inte lagstiftning alla problem. Vårt samhälles syn på en våldtagen flicka går inte att gnugga bort enbart med en lag utan vi får alla gräva där vi står också. Syna de där attityderna som sitter rotade i folksjälen och som det smusslas med bakom gardinerna.

Samma skuld och skam lägger samhället på våldtagna kvinnor som vissa familjer lägger på sina döttrar när de anser dem försvenskade.

I boken "Lillasystern" av Lena Katarina Swanberg beskrivs skitsnacket i släkten gentemot den unga tjejen Pela som ansågs försvenskad, för slampig, för frigjord och bångstyrig. En sådan - i släktens ögon - befläckad flicka fick inte leva längre.

På samma sätt beskriver Wennstams bok hur tjejer som blivit våldtagna får leva med samma skitsnack och skamstämpel. Hennes "brist" på heder får inte en släkt att ta livet av henne men likväl ett samhälle att vända henne ryggen. I fallet med gruppvåldtäkten i Rissne slutade det med att offret fick flytta på grund av alla rykten. "Jonna", som beskrivs i Wennstams bok, blir gruppvåldtagen, bland annat med en krycka. Efter det kallas hon för kryckhoran. Grannarna - de vuxna - skvallrade.

Förövarna och deras kompisar kastade glåpord. Tjejkompisar drog sig undan för att inte smittas av slampigheten. Alla visste. Alla visste vem kryckhoran var.

Vet ni, jag kom just på en sak. Jag blir så trött på att det bara är kvinnor som diskuterar det här. Var är alla dessa män som alltid gnäller om att kvinnor tagit patent på debatten om jämställdhet? Var är alla de som tillhör det "kön" som våldtar kvinnor?

Jo, antingen suckar de bara och låtsas att det regnar eller så sitter de och filar på sina insändare om hur mansföraktet gror. Det är en ding ding värld. Samma skuld och skam lägger samhället på våldtagna kvinnor som vissa familjer lägger på sina döttrar när de anser dem försvenskade.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln