Moderaterna undrar vad kvinnor vill ha

Moderaterna är ett parti som omskakat spanar mot framtiden.

Vart de är på väg och vem som ska rösta på partiet i framtida val, vilar mer på förhoppningar är den krassa verkligheten.

En sån förhoppning är att kvinnor ska visa sig älska vindkraft.

Är du kvinna och älskar du vindkraft? Det sambandet hoppas i alla fall Moderaterna på. Efter förra valet är M ett parti som har fler utmaningar än framgångar. De förlorade sina viktiga fästen i storstäderna och de tappade bland kvinnliga väljare. Visst är det kul med ministrar och regeringsmakt, men oron i partiet är att den blir antingen kortvarig eller dyrköpt efter nästa val.

Vänder de inte utvecklingen ser det illa ut för partiet.

Under lördagen höll Ulf Kristersson sitt stora linjetal, ett av stämmans höjdpunkter. Med all rätta fokuserade Kristersson på att påminna moderaterna i salen om att de också kan vara vinnare. Han påminde dem om de långa linjerna bakåt, om hur det tagit decennier av politiskt arbete, men nu är vi medlemmar i EU och på väg in i Nato.

Det här är Kristersson när han är som bäst, tycker partiet. Faderlig och resonerande och med många tankar i huvudet samtidigt.

Ulf Kristersson på Moderaternas partistämma i Umeå.

En svårfångad mittpunkt

Moderaterna vill lansera sig som den naturliga mittpunkten i svensk politik, men det låter mer som en stilla bön än en beskrivning av den politiska verkligheten.

Sen samarbetet med SD inleddes och Sverigedemokraterna blev större än M har argumenten för att just Moderaterna ska vara den samlande kraften försvagats. Inte minst har Jimmie Åkesson varit tydlig med att han också aspirerar på statsministerposten och om vindarna ligger rätt, redan till nästa val. SD har dominerat det politiska samtalet i över ett decennium. Det spelar ingen roll att Kristersson står i talarstolen och säger att Moderaterna har vunnit i det förflutna när framtiden är så osäker.

Kvinnor älskar vindkraft, frågetecken

Partiet kom till Umeå under parollen - Säkrare, grönare, friare.

Det var chockartat för Moderaterna när de upptäckte att de rasat i stöd hos storstadsväljare och kvinnor i valet 2022. Det här är väljargrupper de behöver vinna tillbaka.

Den stora förhoppningen ligger i grönare. Ett grönare moderaterna ska locka tillbaka storstadskvinnorna. Och vad gillar då kvinnor? En mycket komplex fråga. Om du frågar kvinnor lär du få olika svar beroende på vilken kvinna du frågar. Moderaterna har satt ihop en arbetsgrupp för att ta sig an det här.

Tittar vi på vad stämman har beslutat verkar Moderaterna i alla fall ha bestämt sig för att kvinnor gillar vindkraft. Vindkraften har varit det stora fokuset för den nya gröna politiken som Moderaterna nu vill ta fram.

Besluten på stämman landade i att det kommunala vetot finns kvar intakt men att de ekonomiska incitamenten att bygga vindkraft i en kommun ökar. Om kvinnliga väljare skulle vara särskilt lockade av denna lösningen återstår då att se.

Kristersson kan nästan allt om socialpolitik

Det är en partiledares roll att oavsett hur det ser ut i opinionen älska och peppa sitt parti. Ändå är kontrasten mellan Kristersson lyckliga statsministerleende och de något stressade partifunktionärerna värd att notera.

Vi säger som det är och menar det vi säger, sa Kristersson i sitt tal. En typisk Kristerssonsk sak att säga. Samtidigt har partiet gjort mätningar som visar att en oroväckande andel av väljarna tycker att Moderaterna är ett opålitligt parti.

Jag kan nästan allt om svensk socialpolitik, sa Kristersson sen. Man ska vara en mycket vänligt inställd åhörare för att tro att det är sant.