Löfven måste skärpa sig för att sitta kvar

Nu fattas energi och idéer i matchen mot Kristersson

Stefan Löfvens regeringsunderlag ligger i spillror.

Motståndet från det nya blå blocket är kompakt.

Ska Löfven nå målet att sitta kvar efter valet måste han skärpa sig.

I söndags ritades den politiska kartan om i Sverige. Igen. Ett nytt blått block visade upp sig i SVT:s partiledardebatt efter beskedet att M, KD, SD och L tillsammans går emot regeringens förslag till ny migrationspolitik.

Därmed gick de över till att enbart snacka om ett regeringssamarbete i någon form om de skulle få tillfälle efter valet i september 2022. De gick från ord till handling.

För Stefan Löfvens del innebär det att han har problem. Hans plan är att bli återvald som statsminister efter valet. Det ser just nu ganska mörkt ut.

 

M och KD är överens om att bilda regering om förutsättningarna finns. De kommer att få stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna, som sannolikt kommer att vara någon form av stödpartier till Ulf Kristerssons och Ebba Buschs regering i riksdagen.

Bakom sig har de i nuläget ungefär hälften av väljarna.

S vill fortsätta regera med Miljöpartiet. De stöds i dag av omkring 30 procent av väljarna. Det räcker inte långt. Ett av deras samarbetspartier, Liberalerna, har bytt sida. Efter nyår kommer de helt ha lämnat Löfvens sfär.

Det andra samarbetspartiet, Centern, vill bli ett regeringsparti efter valet. Enligt partiledaren Annie Lööf spelar det mindre roll om den är M- eller S-ledd.

Stefan Löfven behöver tänka om inför valet 2022.

Stefan Löfven kan alltså inte räkna med Centerns lojalitet efter valet, trots att han kan göra det just nu. Då återstår Vänsterpartiet. Deras stöd kan Socialdemokraterna alltid räkna med när det gäller.

Men vill Löfven slå ihop sina påsar med vänstern igen? Önskan finns nog inte där. Men kanske är det nödvändigt för att behålla regeringsmakten.

Socialdemokraterna är ett maktparti. När de ser att den håller på att glida dem ur händerna samlar de sig. Oftast.

Det här skulle Löfven behöva göra för att ha en chans till att förbli statsminister under en tredje mandatperiod. Viktigast är att öka stödet för det egna partiet, som redan förra valet gjorde sitt sämsta resultat sedan Sverige blev en demokrati.

  • Visa jävlar anamma. Talesättet ”everybody loves a winner” gäller i högsta grad i politiken. Men Löfven ser inte ut som en vinnare i dag. Han ser ut, och uppträder, som att han helst skulle hålla på med något annat.
  • Uppträda med energiska personer. Underbetyget levererades av företrädaren Göran Persson som i en intervju hävdade att den som har initiativet i svensk politik är Anders Tegnell.

Löfven borde kompensera sin lite lama framtoning med att omge sig med personer som utstrålar energi. Ingen mirakelkur, men bättre än ingenting.

Ulf Kristersson har ett övertag på Löfven just nu.
  • Lova satsningar på välfärden. Revorna i välfärdsbygget har blivit uppenbara under pandemin. I sitt första maj-tal sade Löfven att det är ett nytt läge i svensk politik. Privatiseringar och effektiviseringar är inte längre högaktuella - däremot satsningar. Det gillar både S och väljarna. Men väljarna vill också ha konkreta besked och satsningar. Miljarder duger inte. Det som gäller är raka besked.
  • Sätt ner vänsterfoten. Löfven kallar S ett mittenparti. De har tappat väljare både åt höger och vänster. Men vänsterväljare kan vara lättare att vinna tillbaka. Förutsättningen är att Löfven använder vänsterretorik – utan att ta i för mycket. En balansgång.
  • Förtydliga S-politiken. Det eviga kompromissandet i svensk politik skadar landets största parti, Socialdemokraterna, mer än de andra partierna. De har svårast att anmäla missnöje med fattade beslut. Resultatet är att få vet vad Socialdemokraterna tycker och vill. På den punkten krävs en offensiv.

16 månader före valet är det fördel Ulf Kristersson i matchen om statsministerposten. Ska Stefan Löfven lyckas behålla uppdraget måste han skärpa sig.
 

PODD Det nya blåa blocket

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.