Trump bluffar om Nato – men spelar Putin i händerna

I ett slag kastas vi tillbaka till tiden då Trump var president och spred vårdslösa uttalanden omkring sig om att han funderade på att lämna Nato.

Precis när Sverige till slut ska kliva över tröskeln till Nato ser det ut som organisationens framtid är hotad.

Men risken att Donald Trump tar USA ut ur Nato är liten.

Det värsta med hans uttalande är att det undergräver tilltron till försvarsgarantin och uppmuntrar Vladimir Putin att testa den.

Följ ämnen
Nato

Jag minns Nato-toppmötet i Bryssel 2018 när Trump var president. Trump inledde med att hota lämna Nato om andra länder inte betalade mer för sitt försvar.

När toppmötet var över stod han och prisade Nato och sig själv på den efterföljande presskonferensen. Trump hävdade att tack vare hans tuffa krav hade en rad länder öppnat sina plånböcker och satsat mer på försvaret. 

Sanningen var att det enda Trump fått var ett antal muntliga och till intet förpliktigande halvlöften om att snabba på ökningen av försvarsanslagen.


Nu drar Trump igång samma spel igen. Inför sina väljare vill han visa att han pressar de länder i Europa som ännu inte lägger två procent av sin BNP på försvaret. Annars kan de glömma paragraf fem om det kollektiva försvaret. 

Även denna gång talar det mesta för att det är tomma hot och taktikspel. Till Aftonbladets Emelie Svensson säger Trump tvärtom att han ”gillar Nato”.

Men i ett slag kastas vi tillbaka till tiden då Trump var president och spred vårdslösa uttalanden omkring sig om att han funderade på att lämna Nato.

Ännu en gång kommer oron att ta sitt grepp över försvarsalliansen. Vågar man verkligen utgå från att han bluffar? Tänk om Trump menar vad han säger?

Nato-chefen Jens Stoltenberg var en av många som kände sig tvungen att bemöta Trump.

– Varje antydan om att allierade inte kommer att försvara varandra underminerar allas vår säkerhet, inklusive USA:s, och riskerar europeiska och amerikanska soldaters liv.

Trump under ett kampanjmöte i februari.


För Sverige är Trumps uttalanden ännu ett inslag i den berg- och dalbana vi åkt runt i sedan Putins invasion av Ukraina fick socialdemokraterna att göra helt om och säga ja till att ansöka om medlemskap.

Efter månader av turkisk och ungersk förnedrande utpressning är vi nu sannolikt bara några veckor från att bli medlemmar. Då kastas Nato än en gång in i en period av osäkerhet.

Grundskälet till att Sverige vill bli medlemmar är att vi anser oss bli betydligt säkrare med Natos kollektiva försvarsgaranti i ryggen. Då går Trump ut och säger att USA minsann inte tänker komma till länders försvar som inte ”betalar” tillräckligt för sitt försvar. Sverige är ett av dem.

Inte nog med det.

Han kommer dessutom att låta Putin agera som han vill mot de Nato-länder som inte ”betalar”.

Trump får det att låta som att Sverige, Tyskland och övriga länder skickar pengarna till Nato. Så är det inte. Det handlar om en överenskommelse från 2014 efter Ryssland annektering av Krim att alla bör lägga två procent av sin BNP på försvarsutgifter. Trump har rätt i att många länder inte gör det. Över hälften når inte dit.


Men sedan Putin attackerade Ukraina har det skett en stor förändring. Länder som Tyskland har kraftigt utökat sin försvarsbudget. De kanske inte har nått två procent ännu men är på god väg.

Putins råa maktspråk ligger bakom den nyordningen snarare än Trumps hot. Även Sverige är på väg mot tvåprocentmålet.

Trump verkar helt ha missat den utvecklingen. Eller så ignorerar han den av valtaktiska skäl.

Det farliga med hans senaste uttalande är att det är en signal till Putin att västvärldens enade front mot Rysslands angreppskrig är på väg att rämna.

Den kollektiva försvarsgarantin är grundbulten i Nato. Varje ifrågasättande av den är ett hot mot militäralliansens enighet och ett plus för dess fiender.

Trump har tidigare gång på gång visat att han känner större gemenskap med och beundran för auktoritära ledare som Putin och Nordkoreas Kim Jong-un.

Skulle han bli president igen kan vi förvänta oss ett närmande mellan USA och Putin.


Tidigare Fox-stjärnan Tucker Carlson tjänade i praktiken som Trumps sändebud när han intervjuade Putin i förra veckan. Carlson ställdes inte en enda kritisk fråga. Däremot undrade han om relationen med USA skulle bli annorlunda om det skede ett maktskifte i Vita huset.

Hela intervjun var en enda propagandaföreställning för Putin. Ett sätt att förbereda det amerikanska folket och världen på en ny politisk linje mot Ryssland.

Trumps parti har i kongressen så här långt blockerat ett nytt mångmiljardstöd till Ukraina. Vinner fastighetsmiljardären i november kan vi vara rätt säkra på att han kommer att försöka få ett slut på kriget genom att tvinga Ukraina gå med på en fredsuppgörelse med Putin som innebär att Ryssland slukar en del av Ukrainas territorium.

Något som skulle ge Ryssland andrum att bygga upp sitt försvar igen för att efter ett antal år ännu en gång kunna angripa Ukraina eller andra grannar som exempelvis de baltiska staterna.

Estland, Lettland och Litauen ligger alla en bra bit över tvåprocentmålet men kan de verkligen lita på att Trump är beredd att försvara dem mot sin kompis Putin?

Följ ämnen i artikeln