Därför är Åkesson busfräck

LUND. Jimmie Åkesson är busfräck.

Det kan betala sig.

Att hävda att SD och Moderaterna är ungefär samma sak är taktiskt helt rätt.

SD-ledaren Jimmie Åkessons stora tal på Sverigedemokraternas landsdagar här i Lund var en lång, 45 minuter, hyllning till det egna partiet. SD har inte bara rätt, de har dessutom fått rätt när ett flertal andra partier drar i bromsen och vill minska mottagningen av asylsökande.

Så kan man naturligtvis uttrycka det. Men Sverigedemokraterna tycker alltid att det kommer för många till vårt land, oavsett om de är flyktingar, från EU, arbetskraftsinvandrare från ett land utanför EU eller någon annan typ av nyanländ.

De sex partier som kommit överens om ett flertal förslag som syftar till att dämpa den strida strömmen av flyktingar har inte alltid haft den uppfattning. Men sedan det under de senaste två månaderna har det kommit 80 000 personer och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar för att vården och skolan nått sitt kapacitetstak och mer därtill i storstäderna lade de i nödbromsen.

Avfärdades snabbt

Men det var inte i det Jimmie Åkessons fräckhet bestod. Utan att han ser en mittenhöger regering framför sig. Den ska bestå av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

- Det är det mest realistiska alternativet, sade Jimmie Åkesson.

Vissa skulle nog säga att det är helt orealistiskt. Både M-ledaren Anna Kinberg Batra och KD:s partisekreterare Acko Ankarberg avvisade som väntat idén snabbt som ögat.

Men genom att placera sig själv i samma hägn som M och KD kommer Jimmie Åkesson så småningom tvinga framför allt Anna Kinberg Batra att redogöra för skillnaden mellan Moderaternas och Sverigedemokraternas flyktingpolitik.

Det kan bli en knepig uppgift. Moderaterna vill att asylsökande som kommer till Sverige via ett annat EU-land ska skickas tillbaka till det första land de anlände till. Om förslaget genomfördes skulle det troligen strypa antalet asylsökande till ett minimum.

Sverigedemokraterna vill bara släppa in dem som uppfyller kraven i FN;s flyktingkonvention, så kallade konventionsflyktingar. Det var 27 procent av de uppehållstillstånd som beviljades av Migrationsverket förra året.

Anna Kinberg Batra kan alltså bli tvungen att säga att Moderaternas flyktingpolitik är ännu restriktivare än SD:s. Hur känns det för ”öppna era hjärtan”-partiet?

Slug partiktaktik

För Ebba Busch Thor (KD) är uppgiften enklare. Hennes parti vill upprätta asylzoner där personer vars ansökan bör behandlas i ett annat land från dem som vars ansökan ska behandlas i Sverige. De vill dessutom att de som inte ska vidare till en flyktingförläggning från zonen avvisas betydigt snabbare än idag.

Jimmie Åkesson fortsatte i sitt tala att sätta framför allt Moderaterna på pottkanten genom att hävda att SD ligger mycket nära Moderaterna i frågor som försvaret, energi, kriminalpolitik, skatter, familjefrågor och näringspolitik.

Det är slug partitaktik som ligger bakom att Jimmie Åkesson parar ihop sig med Anna Kinberg Batra. Av dem som röstade på Moderaterna i valet 2010 valde 11,2 procent Sverigedemokraterna i valet förra året. M var det parti som förlorade mest till Sverigedemokraterna.

Genom att jämföra sig med Moderaterna vill SD-ledaren sänka tröskeln ytterligare så att ännu fler tycker att de kan göra den resan. Busfräckt.