Tre snabbspår för barn till kriminella gäng

Snabbspår finns för barn som vill ta sig upp inom ett kriminellt nätverk.

I en ny rapport från Brå berättar unga att de kan ta på sig ett torpeduppdrag, sitta av ett straff för brott som någon annan har begått eller göra revolt och mörda någon högre upp i gängets hierarki.

Att gangstervärlden inte är vacker är ingen nyhet, men den studie som kriminologerna Katharina Tolin och Anna Jonsson presenterade vid en presskonferens i morse innehöll ett och annat som varken experter eller allmänhet varit helt på det klara med.

Dagens rubriker skriker om skotten i Sarajevo, en svensk gangsterledare har blivit ihjälskjuten, men berättelsen i glåmig konferenslokal i centrala Stockholm handlade inte om hur ett kriminellt liv slutar utan om hur det börjar.

– Vi måste revidera vår bild, inledde projektledare Tolin med att förklara.

Kriminologer har tidigare trott att det tar tid att upptas i en brottslig organisation, det ska först harvas med traditionell ungdomsrån och inbrott i några år, men det visar sig nu att det i själva verket kan gå mycket fort.

Det kan ske på bara någon dag.

Studien grundar sig på intervjuer med 28 personer som själva har tillhört ett nätverk och på analyser av underrättelsedata från förundersökningar och utredningar om lagöverträdare som inte har fyllt 15.

Ett resultat är att det i allmänhet är barn som rekryterar barn. 16-åringen vill öka omsättningen på sin knarkförsäljning och förmår några tolvåriga springpojkar att förvara, sälja och transportera drogerna.


Sett ur gängens synvinkel är detta en utmärkt strategi. Småungarna får göra jobben med störst upptäcktsrisk, de är billigare än annan arbetskraft och bidrar till att nätverket växer.

Praktikanterna väljs ut bland dem som hänger på gator och torg och ser ut att vilja vara med.

Barnen antingen luras in i gemenskapen eller lockas med närmast groomingliknande metoder. Och när de väl börjat åta sig uppdrag är de fast och bestämmer inte längre över sina liv.

Kriminologerna, tillhörande en yrkesgrupp som numera endast får de sociala mediernas kärlek då det släpps någon rapport om att invandrare är överrepresenterade i brottslighet, hade mer än så att säga.

De berättade exempelvis om möjliga genvägar för dem som inte har tålamod för de traditionella och oglamourösa åren av harvande längst ner i hierarkin, med hundår efter hundår av haschförsäljning på det lokala torget.

En är att åta sig ett skjutuppdrag. Ur gängledarnas perspektiv är det en möjlighet som har såväl fördelar som nackdelar.

Det är inte särskilt dyrt att anlita en 15-åring. Men risken för att en ung amatör skjuter ihjäl fel person eller lämnar onödiga spår ökar jämfört med att ge ett proffs uppdraget.

En annan är revolt. Några av de intervjuade berättar om vrede som uppstår efter flera års underbetalt slit under ständig förnedring från sin chef. Åren går, tolvåringen är plötsligt 19 och skjuter sin överrock och intar dennes position.


Åter en är att ta på sig ett straff för ett brott som någon högre upp i hierarkin har begått.

Just detta avsnitt utvecklas inte i rapporten, vilket är en brist, då påståendena är minst sagt häpnadsväckande.

En ljugande 16-åring borde inte vara omöjlig att genomskåda. Det är inget vackert betyg för inblandade poliser, åklagare, advokater och domstolar om det är så att det finns ungdomar som sitter inspärrade i sluten ungdomsvård eller i fängelse för brott de inte har begått.

Vilka slutsatser drar då Brå?

En är att minska gängens kapacitet. Exempelvis genom att se över lagen och öka möjligheterna till avlyssning och husrannsakan mot personer under 15.

Det har funnits goda skäl till förbud eller begränsningar av vissa tvångsmedel mot så här unga människor. Det finns dessvärre goda skäl att mjuka upp reglerna. (En översyn pågår redan, vilket är bra.)

Dessutom måste kommuner och myndigheter bli bättre på de förebyggande insatserna för barn i riskzonen. Och avhopparprogrammen måste utvecklas.


Jag hoppas att regeringen och andra berörda aktörer tar till sig budskapet från Brå.

Så länge de kriminella organisationerna rekryterar nya springpojkar varje dag, kommer utvecklingen nämligen bli hopplös att vända.