Boris Johnsons dagar är räknade – trots segern

På pappret var det en komfortabel seger. Men i verkligheten en svidande förlust.

Med närmare hälften av partiet emot sig skulle det förvåna mig om Boris Johnson fortfarande är premiärminister om ett år.

Inbördeskrig hotar annars i det konservativa partiet.

”Om Johnson försöker klänga sig kvar vid makten riskerar fullt inbördeskrig att utbryta i det konservativa partiet.”

När Boris Johnson vann en jordskredsseger i valet 2019 och baxade brexit i hamn kändes det som om ingen och ingenting kunde rubba honom. Här var Storbritanniens ledare för minst tio år framåt. En ny Churchill, åtminstone i hans egna ögon.

I dag är stämningen en helt annan. När Boris Johnson i fredags deltog i firandet av Drottning Elisabeths 70 år på tronen blev han utbuad av publiken. En tydlig signal om hur djupt hans popularitet sjunkit på bara några år.

Johnson uppges inte lita på opinionsmätningar som talar om att en stor del av britterna vill att han ska avgå som premiärminister. Men bu-ropen kunde han inte vifta bort ens för sig själv.

I teorin är Boris Johnson skyddad från nya utmaningar från de egna partileden i ett år framåt efter förtroendeomröstningen som han vann med 211 mot 148. Men i praktiken är varje misstroendeomröstning början till slutet för den sittande premiärministern.

Vi såg hur det gick för förre premiärministern Theresa May när hon vann partiets förtroendeomröstning med större marginal än Johnson gjorde. Ett halvår senare tvingades hon avgå.

Den gången var det Boris Johnson som i praktiken stack kniven i ryggen på May. Nu riskerar han själv att få samma behandling.

Grunden till att Johnson förlorat så mycket i popularitet är det som kallas partygate. När vanliga britter under pandemin levde i stenhård lockdown och inte fick träffa en enda person från något annat hushåll ägnade sig Boris Johnson och hans stab åt fester på Nr 10 Downing Street.

”Många är rädda att Johnson ska göra som en annan toryledare, John Major, som ignorerade missnöjet inom partiet.”

Bad om ursäkt under galgen

Johson påstår att han trodde att dessa aktiviteter var tillåtna men både han och hustrun Carrie har i efterhand bötfällts av polisen för att de bröt mot covidreglerna. Under galgen har Johnson bett om ursäkt.

Men det har inte räckt. Varken för att återställa hans förtroende hos allmänheten eller inom partiet.

Skenande prisstegringar på allt från mat till el har inte gjort saken bättre.
Många konservativa parlamentsledamöter gör bedömningen att Johnson inte är rätt man att leda partiet till en ny valseger vid nästa ordinarie val 2024. De tror inte att han ska kunna vända den negativa trenden trots att han är känd för att tillsynes ha nio politiska liv.

Därför vill de byta ut honom redan nu så att en ny ledare ska hinna bli varm i kläderna.

Johnson överlevde visserligen utmaningen den här gången men pressen på att han ska avgå kommer sannolikt att öka de närmaste månaderna.

Om några veckor hålls två fyllnadsval där de konservativa måste försvara sina platser. En eller två förluster där och ropen på Johnsons avgång kommer åter att eka.

Om Johnson försöker klänga sig kvar vid makten riskerar fullt inbördeskrig att utbryta i det konservativa partiet. Johnsons slängiga och vårdslösa ledarstil har fungerat så länge han kunnat leverera bra valresultat. Men med partygate har premiärministern i mångas ögon förlorat sin magiska touch.

Han har inte heller någon stark bas i partiet nu när brexit är avklarad.

Två utmanare internt

Många är rädda att Johnson ska göra som en annan toryledare, John Major, som ignorerade missnöjet inom partiet. Vid nästkommande val förlorade de konservativa stort. Den gången mot labours Tony Blair.

I karisma kan dagens labourledare Keir Starmer knappast konkurrera med Tony Blair men ändå leder partiet klart i opinionsmätningarna.

Internt hotas Johnson i första hand av två utmanare. Hans egen utrikesminister Liz Truss anses ha tuffheten som krävs. Även om hon offentligt fortfarande stöttar Johnson så kan det ändras ifall partiopinionen svänger ännu mer till hans nackdel.

Förre utrikesministern Jeremy Hunt ställde upp mot Johnson redan när denne efterträdde Theresa May. Han har hela tiden företrätt falangen som inte älskar Johnson. Men han representerar knappast något nytänkande inom partiet.

Länge såg det ut som Boris Johnson skulle klara sig från en förtroendeomröstning tack vare kriget i Ukraina. Många anser det olämpligt att byta premiärminister när världen befinner sig i ett skarpt, osäkert läge.

Men inte ens kriget verkar längre kunna rädda Johnson i det långa loppet.