BoJos brev till parlamentet

Publicerad 2022-06-06

Partygate-skandalen kan i kväll kosta Boris Johnson jobbet.

Nu försöker premiärministern samla sitt parti inför misstroendeomröstningen – med ett tre sidor långt brev:

”Det är en gyllene chans att lägga det här bakom oss”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har varit i blåsväder under en längre tid efter den så kallade Partygate-skandalen.

BBC har tagit del av en kopia av det brev som skickades ut till parlamentsledamöterna inför omröstningen som ska äga rum i dag.

I brevet står bland annat att omröstningen är en ”gyllene chans att gå vidare och fokusera på det som verkligen betyder något" för väljarna. Det här menar han, är deras chans att ”sätta stopp för medias favoritbesatthet och ena partiet”.

För stödet erbjuder han ledamöterna ”ett stort pris som finns inom räckhåll”.

Han beklagar sig över Partygate och skriver att han under de senaste månaderna haft det väldigt hett om öronen och att han förstår att det måste varit smärtsamt för partiet. Men, fortsätter han, de tog åtminstone ”ansvarsfulla beslut som gjorde att vi nu har låg arbetslöshet trots pandemin”.

Han skriver även att han inte har något hopp om att väljarna kommer att förlåta honom för hans beteende någon gång i närtid. Men att han känner sig hoppfull inför framtiden och tror att ”vi kan vinna igen och fortsätta arbeta för landet vi älskar”.

Kort därefter avgick anti-korruptionsministern John Penrose. På Twitter skrev han att det är uppenbart att Johnson brutit mot ministerkoden över bråket om festerna på Downing street.

"Det är en avgångsfråga för mig, och det borde vara för premiärministern också", publicerade han på Twitter, tillsammans med sitt avskedsbrev.

ANNONS