Persson, du har glömt framtiden

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-10-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

och var är politikerna?

Det vore synd att säga att regeringen vibrerar av entusiasm och framtidstro. Efter ommöbleringen är de tre viktigaste statsråden alla kring 60 år.

Var finns framtiden, Göran Persson?

Föryngring och förnyelse sa Göran Persson när han presenterade sina nya statsråd i går.

Tyvärr har han fel. Regeringen är en ganska håglös skara som dessutom håller på att bli gammal.

Efter utnämningen av Laila Freivalds är de, vid sidan av statsministern, tre viktigaste posterna besatta av människor som raskt närmar sig pensionen.

Finansminister Bosse Ringholm, 61.

Socialminister Lars Engqvist, 58.

Utrikesminister Laila Freivalds, 61.

Ålder och erfarenhet behöver inte vara någon nackdel. I alla fall inte i kombination med andra färdigheter.

Men Göran Persson fortsätter att utse statsråd utan politisk bakgrund. De senaste i raden är migrationsminister Barbro Holmberg som gjort karriär som statstjänsteman. Och biståndsminister Carin Jämtin som efter en tid på SSU ägnat sig åt biståndsfrågor på Olof Palmes internationella centrum.

Man måste kunna politiken

Sammanlagt sju av 22 ministrar har gått direkt från icke-politiska jobb till regeringen. Det är en brist.

Politik är som alla andra sysselsättningar i grunden ett hantverk som man måste behärska. Annars får man lätt problem. Det räcker med att nämna miljöminister Lena Sommestad för att förstå. Eller förra demokratiministern Britta Lejon.

Den åldrande inre cirkeln i regeringen jobbar alltså tillsammans med ett gäng som inte har en egen identitet som politiker. De har fullt upp med att lära sig jobbet, att inte göra fel.

Den kombinationen är inte särskilt lyckad. Då blir det lätt grått, håglöst och allmänt oinspirerande.

Laila Freivalds blir sannolikt en mycket kompetent utrikesminister. Hon kommer att ha nytta av både sin analytiska förmåga, sin juridiska utbildning och sitt internationella engagemang.

Men om Göran Persson tror att Freivalds ska vända den EU-negativa opinionen har han fel. Den nybakade utrikesministern är inte folklig. Hon talar till hjärnan, inte till hjärtat.

Liksom tidigare visar ommöbleringen av regeringen att Göran Persson är osentimental i personfrågor. Den gamla parhästen Margareta Winberg får liksom Jan O Karlsson rätt och slätt sparken.

Vilka egenskaper som gör Winberg till en bra ambassadör i Brasilien är höljt i dunkel. Sverige vill att det latinamerikanska jättelandet ska köpa Jas-plan. Men är Margareta Winberg en bra flygplansförsäljare?

Vem är det som ska ta över?

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer Göran Persson att sluta som statsminister och partiordförande. Han har redan suttit nära åtta år, en nästan omänskligt lång tid på dessa poster. Men efter mordet på Anna Lindh har Göran Persson ingen given efterträdare.

Med gårdagens regeringsombildning hade Persson kunnat börja bädda för reträtten. Pröva förmågorna, testa dem som kan bli hans efterträdare.

Men han tog inte chansen. Och han planerar inte för nya ommöbleringar. Så här ska regeringen, statsministern arbetslag, se ut framöver.

Regeringen lider inte bara brist på visioner. Den saknar också starka personligheter på väg mot toppen. Det är dags att börja tänka på framtiden, Persson.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln