Mejla

Wolfgang Hansson

Därför vet vi fortfarande inte hur corona startade i Kina

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Ett år efter de första fallen av covid-19 konstaterades i Kina har vi fortfarande inte svaret på var eller hur sjukdomen uppkom.

Kina har till slut gått med på att delta i en WHO-ledd internationell undersökning men genomförandet går långsamt.

Frågan som inställer sig är varför.

De senaste dagarna har tv-kanalen CNN presenterat läckta dokument från hälsovårdsmyndigheterna i Hubei-provinsen i Kina om hur man i inledningsskedet underrapporterade antalet smittade och döda i covid-19.

Fram träder bilden av en kaotisk situation långtifrån den Kina vill presentera utåt där man till synes har full koll.

Enligt dokumenten tog det i början i snitt 23,3 dagar att med provsvar fastställa ett en person led av covid-19.

Fast egentligen är det kanske inte så konstigt att Kina som det första land som drabbas av denna dödliga sjukdom till en början famlade i blindo.

Svårare att acceptera är att Kina trots påtryckningar och vädjanden från omvärlden varit så otroligt långsamma med att släppa in representanter från Världshälsoorganisationen, WHO för att söka svar på frågorna hur viruset uppkom och exakt var smittan startade.

WHO presenterade en plan för en internationell utredning i juli. Men de första mötena hölls först i slutet av oktober. WHO har anpassat sig till Kinas krav och accepterade att den internationella forskargruppen, som inkluderar ett antal forskare från Kina, hållits sina första möten virtuellt. Först i ett senare skede får utländska experter resa till Kina. En faktor är att Kina kräver att de sitter i karantän i 14 dagar.

WHO har också gått med på att en förutsättning för studien är att man inte i förväg slår fast att viruset har sitt ursprung i Kina.

Vägrade delta

Kina hävdar att man hela tiden varit transparant gentemot omvärlden och gett korrekt och snabb information. Något inte särskilt många länder skriver under på.

WHO begärde redan tidigt i våras att få skicka en grupp utländska experter till Kina för att undersöka virusets ursprung. Men Kina vägrade med hänvisning att man var fullt upptagen med att försöka begränsa pandemin.

I efterhand har de kinesiska myndigheterna slagit fast att det första fallet av covid-19 i Kina konstaterades någon gång kring månadsskiftet november-december förra året.

Men trots att det nu gått ett år sedan smittan började spridas är det fortfarande högst osäkert hur det gick till när viruset tog sig från djur till människa. En marknad för levande djur i 10-miljonersstaden Wuhan har länge pekats ut som den troliga platsen men det är fortfarande bara en teori.

Enligt WHO är det okänt hur, var och när viruset började cirkulera i Wuhan.
Att ta reda på hur viruset uppkom är viktigt för att försöka förhindra att liknande pandemier ska lamslå världen i framtiden. Något som kan tyckas vara helt okontroversiellt.

Enligt WHO är det okänt hur, var och när viruset började cirkulera i Wuhan.

Men det finns en stark storpolitisk dimension i detta.

Kina vill framhålla sitt kommunistiska samhällssystem som överlägset den liberala demokrati som råder i västvärlden. Både för att övertyga den egna befolkningen och för att kunna exportera sin ideologi i världen.

Nekar till skuld

På en punkt är det svårt att inte ge dem rätt. Inget annat land har varit så bra på att trycka ner smittan som Kina, även om det haft ett högt pris.

Därför vill Kina ha kontroll över vad en internationell utredning kan tänkas komma fram till. Kina vill inte släppa in oberoende forskare som på egen hand försöker hitta orsakerna till virusutbrottet. Allt ska ske under sträng kinesisk övervakning.

Det är väldigt viktig för Kina att sprida bilden att man inte bär någon skuld för utbrottet av pandemin.

På samma sätt har det i vissa länder, inte minst USA, funnits motiv för att skylla utbrottet på Kina. Att Kina slarvat och att det auktoritära kinesiska systemet misslyckats där ett mer öppet system kanske snabbare hittat svaren.

Det är möjligt men inte självklart att den motsättningen kommer att minska när Joe Biden tar över presidentposten i USA i januari.

Kina är i dag en mycket framstående vetenskapsnation. Givetvis har kinesiska forskare försökt hitta både ursprungskällan till viruset och en förklaring till hur transmissionen från djur till människa gått till. Men omvärlden kan inte vara säker på att man fullt ut delat med sig eller tänker dela med sig av dessa resultat.

För Kina är det överordnat att eventuella svar inte kastar några skuggor på kommunistpartiet och dess hantering av pandemin. Den sanning som eventuellt går att komma fram till är av underordnad betydelse.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya bevis: Mutation gjorde coronaviruset svårare att stoppa

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

WHO

Kina

Wuhan

CNN