Gratis vaccin vore en insats för äldres hälsa

Nu börjar säsongen för vaccin.

Själv ska jag ta sex sprutor.

Det kommer att bli dyrt.

En har jag förresten redan tagit. En gratis spruta mot covid-19 i september.

Sjuksköterskan som skulle ge mig den tyckte att jag skulle avstå. ”Det kommer snart ett nytt vaccin som är mer effektivt mot de nya varianterna”, sa hon.

”Ali Mirazimi sa i Läkemedelsvärlden att man inte ska vänta”, svarade jag.

Möjligen kallade jag den kände virusforskaren för Montazami i hastigheten. Det ber jag om ursäkt för.

Men sköterskan gav med sig. Jag fick min sjunde covidspruta.

Det Mirazimi sa till Läkemedelsvärldens journalist Anna Bäsén var att om du är skör, äldre och i riskgrupp är det viktigt att inte låta det gå mer än sex månader mellan vaccineringarna.

”Skyddet avtar snabbt”.


Så jag slog till. Jag är inte särskilt skör, eller i riskgrupp. Men jag är äldre. Så jag tog det säkra före det osäkra.

Jag behövde också bli av med covidvaccineringen i god tid innan jag gav mig i kast med bältrosen. 

Där handlar det om två sprutor, med två månader emellan. Och dem måste jag ta.

Att ha sett flera vänner och bekanta brytas ner av bältros på äldre dar, har satt sig djupt. Jag tog ett vaccin för tio år sen, och nu finns ett nytt, som ska vara betydligt bättre.

Kostnad: 4 900 kronor för två sprutor.

Det är vansinnigt. Tur att jag har det här jobbet på Aftonbladet, och kunnat lägga undan pengar, för det är sannerligen inget som ryms i en vanlig månadsbudget för en pensionär.

Men vaccinet är viktigt att ta. En spruta i oktober, och en i december.

Däremellan, i november, sticker jag (eller snarare sjuksköterskan) emellan med det årliga influensavaccinet.


Det är numera gratis i alla regioner för personer som är 65 år och äldre. Annat var det före pandemin, då kostade det pengar i vissa regioner. Det var rejält ojämlikt.

Kan man hoppas på att regionerna också börjar betala för bältrosvaccinet? Det vore verkligen en insats för äldres hälsa. Det finns säkert skattepengar som nu går till meningslösa projekt och som kunde användas bättre.

Det är 30000 svenskar som får bältros varje år, och två tredjedelar av dem är över 50 år. Det kan uppstå svåra komplikationer som långvarig smärta, hjärnhinneinflammation och stroke.

Så ja, det vaccinet ska jag ta.

Sen får jag se om pengarna räcker till den femte viktiga sprutan för äldre.

Den mot RS-virus.

Det vaccinet har nyligen godkänts och rekommenderas av Folkhälsomyndigheten för alla 75 år och äldre, och för 60-plussare med vissa sjukdomar.


En 70-årig dam i Örebro undrar hur hon ska ha råd, när RS-vaccinet kostar 2050 kronor på mottagningar i stan, och hon just tömt plånboken för att köpa bältrosvaccin. 

Nära 7000 kronor för vinterns vaccin är lite väl saftigt.

I januari är det för min del sen dags för spruta nummer sex. Då kvalar jag in för att ta det nya covidvaccinet, Omicron XBB, som kom till svenska vaccinmottagningar i veckan. 

Sen är mitt vaccinmaraton över. Då hoppas jag verkligen att jag håller mig frisk resten av 2024.


PRO och SPF Seniorerna skrev till socialminister Jakob Forssmed i september och krävde ett nationellt vaccinationsprogram för äldre, i ett samarbete mellan regionerna och staten.

De vill att regionerna ska erbjuda alla över 65 år kostnadsfri vaccinering mot säsongsinfluensa, pneumokocker, bältros och vid behov andra sjukdomar. Vaccin mot RS-virus nämns också i brevet.

Det finns ett brett stöd parlamentariskt och bland intresseorganisationer för införandet av ett vaccinationsprogram för äldre. Såväl partierna i den tidigare som den nuvarande regeringen har uttalat stöd.

(Källa: SPF Seniorerna)

Följ ämnen i artikeln