Det hänsynslösa våldet får mig att tänka på terrorism

Bilderna från Uppsala får en att undra om kriget kommit till Sverige. Huset hade lika gärna kunnat träffas av en rysk missil.

Men snarare än krig får vågen av sprängningar och dödskjutningar mig att tänka på terrorism.

Ett Nordirland eller Baskien men utan den politiska kontexten.

Statsminister Kristersson och justitieminister Strömmer har tidigare gjort kopplingen mellan gängbrottslighet och terrorism. Något man då fick hård kritik för.

Forskare anser att det finns en risk att blanda ihop begreppen. Jag håller med. Men omfattningen av gängvåldet har nu nått sådana proportioner att det är omöjligt att inte göra kopplingen till terror.

Det vi ser hända i Sverige nu har en liknande effekt på civilbefolkningen och samhällsutvecklingen som terrorism.

Dåden präglas av stor brutalitet och total hänsynslöshet. De sprider en enorm rädsla och otrygghet bland vanliga människor. Känslan numera är att våldet kan drabba vem som helst, var som helst. Det handlar inte längre bara om utsatta områden.

Ingen går längre säker.

Ändå är risken att råka ut för ett terrordåd liten. Det handlar om att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Precis samma sak är det med gängvåldet i Sverige. Men medan de få terrordåd vi sett i Sverige utspelar sig med många års mellanrum så inträffar sprängningar och skjutningar så gott som dagligen. 

Vilket var precis hur det såg ut på Nordirland under den period som kallas ”The troubles”, en politisk konflikt mellan protestanter och katoliker där religionen bara spelade en biroll.

Samhället löses upp

Katolska IRA och protestantiska unionister mördade varandra på löpande band. De placerades bomber på pubar, i bostadshus och butiker.

I Baskien pågick samtidigt en självständighetskamp där oskyldiga blev måltavlor i skjutningar och bombdåd.

Den normala definitionen av terrorism är att den är ägnad att injaga skräck hos befolkningen och destabilisera demokratin. I gängkonflikten är det främsta syftet att injaga skräck hos de kriminella konkurrenterna men följden är ändå att det psykologiskt drabbar stora delar av svenska folket.

Samhället utsätts för en stress liknande den vid terrordåd. En extrem påfrestning som ökar risken att samhället börjar lösas upp i fogarna. Svenskarnas starka tilltro till staten är en fundamental framgångsfaktor för Sverige. Försvinner den är vi illa ute.

Sverige har efter en lång tids törnrosasömn så smått börjat vakna och insett hur gängvåldet hotar det svenska samhället i grunden. Hela rättssystemet är uppbyggt för att hantera ”snälla” bovar som går att rehabilitera. Inte en värld där vissa väljer att bli livsstilskriminella på samma sätt som andra bestämmer sig för en karriär som läkare.

Nu höjs krav på att något måste göras. Ett tryck byggs upp mot de ansvariga om att visa resultat. Åtgärder som ansvariga politiker och myndighetspersoner annars aldrig skulle fundera över känns plötsligt som rimliga. Precis som tidigare i kampen mot terrorn.

”Vi slår nog rekord i Sverige genom att utreda samma sak om och om igen och komma fram till ungefär samma saker”, säger Carin Götblad.

Skarpa förslag i byrålådan

Nu har Sverige under lång tid inte vågat sätta ner foten mot gängkriminaliteten. Varje ny åtgärd ses av kritiker som ett akut hot mot rättssäkerheten. 

I DN beskriver Carin Götblad hur hon 2008 i sin roll som länspolismästare i Stockholm fick i uppdrag att lägga fram skarpa förslag för att motverka nyrekrytering och underlätta avhopp från kriminella gäng. De flesta hamnade i byrålådan. Nu startas nya utredningar.

– Vi slår nog rekord i Sverige genom att utreda samma sak om och om igen och komma fram till ungefär samma saker, säger Götblad.

Då vågade räddhågsna politiker inte sätta ner foten och genomföra genomgripande förslag. Förrän pendeln slagit över totalt. Bristen på förebyggande åtgärder i tid riskerar övergå i desperat repression.

Jag har genom åren bevakat ett och annat krig. Därför kan jag med visst fog slå fast att de vi ser utspela sig i Sverige i dag inte är krig. Det finns krigsliknande inslag med bombdåd och skjutningar som slår brett men ett krig drabbar samhället på ett mycket mer genomgripande sätt.

Vapnen kommer från krig

Jodå, det kan bli mycket värre än det vi ser nu. Titta bara på Ukraina där folk tvingas springa ner i skyddsrum var och varannan natt.

Men det finns beröringspunkter mellan krig och dagens gängvåld. Många av vapnen kommer från inbördeskriget i det forna Jugoslavien. I framtiden finns risken att vapen som väst skickat till Ukraina kommer att hamna i händerna på kriminella gäng i Sverige och på andra platser.

De öppna gränserna i Europa är trevliga på många sätt men de underlättar också oerhört mycket för den organiserade brottslighetens vapeninförsel.

The Troubles varade under 30 år och beräknas ha krävt 3 200 liv. Bara hittills i år har över 40 människor dödats i gängrelaterat våld i Sverige. Det är bara att hoppas att vi inte nått nordirländska proportioner när vi någon gång i framtiden kan räkna ihop totalen.

Följ ämnen i artikeln