Valet där världsfreden står på spel

Taiwans vicepresident och presidentkandidat för partiet DPP, Lai Ching-Te, under ett valmöte förra lördagen.

Normalt skulle ett val på en liten ö i Stilla havet inte intressera fler är de närmast sörjande.

Valet på Taiwan är annorlunda eftersom världsfreden står på spel.

Vem som vinner valet kan avgöra om och när Kina tänker invadera landet som man anser vara en del av Kina.

Bara för någon dag sedan fick vi en tydlig illustration till hur spänt läget är.

Taiwans regering skickade ut ett meddelande till alla taiwanesers mobiltelefoner om att en missil skjutits in över Taiwan.

Verkligheten visade sig vara mindre dramatisk.

Det var Kina som skjutit upp en satellit. Men på grund av det spända läget tolkade Taiwan det som att det var en missil. Myndigheterna tvingades skicka ut ett nytt meddelande där man bad folket om ursäkt.


Den här gången var det falskt alarm. Men det skulle lika gärna kunna ha varit på riktigt.

Kina har på olika sätt lagt sig i valrörelsen för att få taiwaneserna att rösta ”rätt” när de går till valurnorna i dag, lördag. Peking hoppas att det nuvarande styrande partiet DPP ska förlora valet och ersättas av det mer Kina-vänliga Kuomintang.

DPP har styrt de senaste åtta åren och fört in Taiwan på en väg mot självständighet, utan att formellt deklarera någon sådan.

Det tål inte Kinas starke man Xi Jinping. Hans dröm och mål är att under sin tid vid makten ”återförena” Taiwan med det kinesiska fastlandet.

Sedan kommunistpartiet kom till makten 1949 har Taiwan visserligen aldrig varit en del av Kina men det är inget som dämpar Xi Jinpings anspråk.


I en tid då den kinesiska ekonomin går sämre lutar han sig alltmer mot ett nationalistiskt budskap där kineser ska känna stolthet över att Kina blir allt mäktigare på världsscenen.

Problemet är bara att en majoritet av taiwaneserna inte vill tillhöra Kina. Det fick jag väldigt klart för mig när jag i höstas gjorde en reportageresa till ön.

Men Xi kan inte acceptera att hans frieri avvisas. Om en ”återförening” inte går att uppnå på fredlig väg är han beredd att ta till våld. Det har han offentligt betonat gång på gång. 

För att visa att han menar allvar skickar Kina nästan dagligen in stridsflyg i Taiwans luftförsvarszon, övar med sina stridskrafter på att blockera ön från havet och från luften. Dessutom försöker man skada Taiwans ekonomi med ständiga cyberattacker och genom att på kort varsel införa importförbud av exempelvis ananas från Taiwan.

Men Peking använder sig inte bara av hot. Man viftar också med morötter i form av ekonomiska fördelar för Taiwan om man blir en del av Kina. Trots det spända läget fortsätter Kina vara Taiwans främsta handelspartner.

Kinas palett av påverkansoperationer och trakasserier är mycket omfattande och bred.

Tidigare viftade många taiwaneser bort de kinesiska hoten som orealistiska. Men Putins angreppskrig mot Ukraina har fått många att tänka om.


Jag upplevde att det fanns en stor rädsla hos människor att Xi Jinping kan göra allvar av sitt hot. Militära bedömare och experter jag träffade på ön menade att någon form av kinesisk invasion kommer att inträffa 2027 om inte förr.

Det är här hotet mot världsfreden kommer in.

Taiwan har en mäktig allierad i USA som försett ön med mängder med vapen. President Joe Biden har flera gånger upprepat att USA kommer att försvara Taiwan i händelse av en kinesisk attack. USA försöker på alla möjlig sätt fördröja Kinas väg mot att bli en militär supermakt och därmed utmana USA:s position.

Om Xi gör allvar av sitt hot att invadera Taiwan och USA håller sitt löfte att försvara ön innebär det ett krig där världens två främsta militärmakter ställs mot varandra. Båda dessutom kärnvapenmakter.

Av lätt insedda skäl en oerhört farlig situation.


Taiwan tillverkar dessutom 90 procent av världens mest avancerade microchips som numera sitter i all elektronik. Slås den produktionen ut vid ett krig innebär det kaos i världsekonomin.

Det finns ännu en dimension. De senaste 25 åren har Taiwan utvecklats till en av Asiens främsta demokratier. Detta samtidigt som klimatet för mänskliga rättigheter hårdnat ytterligare i Kina.

I kampen mellan demokratier och autokratiska stater känner många i väst att man måste stötta Taiwan genom att skicka ett budskap till Xi Jinping att han ska hålla fingrarna borta från ön.

För frågan alla ställer sig är; vad gör Kina om fel man vinner?