Därför poserar politikerna plötsligt vid pumpen

Bor du på landsbygd och har en bensinmack som ligger lite trevligt till, då kanske du snart har en partiledare där som tar selfies och kallar till presskonferens.

De höga bränslepriserna har fått politikerna släppa fram sina inre populister.

Valrörelsen har precis startat men redan nu drömmer partierna om den där gamechangern. Den där oväntade frågan som går rakt in i våra hjärtan och som ändrar spelplanen. I år ser det ut som att flera partier hoppas på att det är bränslepriset som ska bli deras gyllene biljett.

Under vintern har bränslepriserna nått rekordhöjder och det har framför allt drabbat de som bor på landsbygden och behöver använda sin bil oavsett om det svider i plånboken eller inte.

Politikern och pumpen

Och det har politikerna inte varit sena att göra politik av.

Ebba Busch åkte till en mack utanför Norrköping och KD la fram förslaget att sänka dieselpriset med tre kronor.

Jimmie Åkesson poserade bredvid en vit skåpbil samtidigt som den tankades. SD driver förslag om att sänka bränsleskatten.

Till och med Vänsterpartiet har föreslagit om att staten ska gå in och delbetala kostnaden för drivmedel, för dem som bor på landsbygden.

I Centerpartiet bubblar missnöjet med de höga bränslepriserna och runt om i landet har centerpartister börjat samla sig och kräver att deras parti ska lägga fram förslag för att få ner priserna.

SD:s nya profilfråga

Landsbygdsfrågan är traditionellt Centerpartiets profilfråga, men de höga bränslepriserna har nu gett partierna ett lätt sätt att engagera sig i landsbygden. För landsbygdsfrågan kommer att bli viktig för flera partier under valrörelsen.

Miljöpartiet ser det som avgörande att få med landsbygden på den gröna omställningen. Hur det ska gå till är det svårare att svara på för MP har mycket lite stöd just på landsbygden.

SD vässar också klorna i landsbygdspolitiken. Sverigedemokraterna behöver växa och bredda sitt parti. I sin profilfråga migration är de fortfarande ohotat starka, men migrationen är inte längre den brännheta politiska fråga det en gång var.

Partiet behöver fler profilfrågor för att kunna synas i debatten och landsbygden passar dem bra. Inget parti kan profitera på missnöje som SD och det är på landsbygden, bland besvikna Socialdemokrater de fortfarande ser potential att växa.

Plånboken är vägen till väljarnas hjärtan

Förra veckan meddelade SD att partitoppen Mattias Karlsson, som fört en något tillbakadragen tillvaro som partiets internationella sekreterare den här mandatperioden, tar steget tillbaka till hetluften som ny landsbygdspolitisk talesperson.

Det tar nog inte lång tid innan vi får se honom tanka bilen på en mack nära sitt hem på den småländska landsbygden.

Plånboksfrågor är ett bra sätt att nå väljarna och den nyväckta dieselpopulismen är ett tydligt tecken på att det är valår.