Kristersson spelar högt

Fiasko om han förlorar

Det är svårt att ta Ulf Kristersson på orden.

Det han säger visar sig ofta inte stämma.

Exempelvis är Kristerssons regering inte ”i mål” som han påstår.

Under ett möte med talmannen under onsdagen fick M-ledaren Ulf Kristersson ytterligare två dagar på sig att bilda den regering som han lovat svenska folket.

Vid den följande presskonferensen sade Kristersson att allt var klart:

– Vi har kommit i mål.

Nej, Kristersson och hans allierade är inte mål. I så fall hade han självfallet sagt till talmannen att han var klar. Redo för riksdagens statsministeromröstning. Inte bett om två dagar till.

Men det sade han inte. Han sade att de var ”i mål” och det enda som återstår är ”detaljer”. Tillåt mig tvivla.

Detaljer får inte Liberalernas ledning att under en föredragning för riksdagsgruppen i tisdags på en storbildsskärm hävda att Moderaterna är ”stressade”. Varför skulle de stressa upp sig över detaljer?

Detaljer gör inte heller att källor till Sveriges Radio timmarna före mötet mellan talmannen och Kristersson sade att det krävdes ”mirakel” för att Kristersson skulle vara klar till sitt möte med talmannen klockan elva.

Ulf Kristersson på väg att möta talmannen Andreas Norlén under onsdagen.

Man kan alltså inte ta Ulf Kristersson på orden. Det han säger stämmer inte.

Så var det redan under valrörelsen. Ulf Kristersson påstod hela tiden att hans lag var enigt, överens i de stora dragen och liknande ordvändningar.

Men det var inte heller sant. Det visste i och för sig sådana som jag redan då (och skrev det såklart). Men efter valet blev det uppenbart för alla.

 

31 dagar efter valet var Ulf Kristersson inte redo att bilda regering utan begärde att få ett par dagar till på sig. Det behövs inte om man är överens från början, som Kristersson påstod.

– Vi är i hög grad överens, sade Kristersson som en variant på ”i mål”. Jo, men alltså inte tillräckligt överens för att vara klara.

  • En utvikning: Kristersson anser att han bara haft två veckor på sig för att regeringsförhandla ”på riktigt”. Det har alltså gått snabbt, enligt honom.
  • Fakta i målet: De fyra partiledarna på högerflanken träffades redan dagen efter valet, 12 september. Den 19:e fick Kristersson i uppdrag av talmannen att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som tolereras av riksdagen. Den 26:e upprepades detta, nu med en tidsgräns till 12 oktober. Kristersson har haft gott om tid till sitt förfogande.

Det är den hittills näst längsta regeringsbildningen i Sverige. Bara överträffad av kaoset 2018.

 

Åter till huvudspåret, Ulf Kristerssons utsagor. När han fick talmannens uppdrag den 19 september sade M-ledaren att ingenting skulle vara klart innan allting var klart.

Även det var en sanning med modifikation. De är redan överens om vem som skulle vara talman och andre vice talman. Hur platserna i utskotten skulle fördelas. Vilka partier som skulle få besätta posterna som ordförande- respektive viceordförande i dem.

Men helheten var inte klar. Inte nu heller.

”Detaljerna” som återstår för Kristersson att få ordning på är inga detaljer. I så fall skulle inte ord som ”stressade” och ”mirakel” användas i sammanhanget.

Men rimligen kan det inte heller vara hur stort som helst. I så fall skulle Ulf Kristersson inte våga utlova att promenaden till talmannen på fredag är den sista för den här gången.

Kristersson kan i och för sig vara en hasardspelare. Som iskallt sätter hårt mot hårt, må det bära eller brista.

 

Inte vet jag. Men det jag däremot vet är att det är pinsamt att begära två dagars extra tid för att klara av detaljer. Men det överskuggas vida av om Kristersson inte är färdig på fredag heller. Det är inte pinsamt, det vore ett fiasko. M-ledaren spelar alltså högt, men möjligen bara för att han är säker på att vinna.

Vad handlar de detaljer, som alltså inte är detaljer, om? Jag vet inte men jag tror att det rör sig om de krav som SD ställt för att svälja att Liberalerna kommer att sitta med i regeringen. Uppenbarligen finns där kanter som måste filas ner för att alla ska bli nöjda.

Det händer nu

14 oktober, fredag: Ulf Kristersson träffar talmannen klockan elva. De blir sannolikt överens om att det är dags för riksdagen att rösta om Kristersson som statsminister.

Förslaget bordläggs en första gång.

15 oktober, lördag: Förslaget bordläggs för andra gången.

17 oktober, måndag: Riksdagen röstar om Kristersson. Om färre än 175 ledamöter röstar emot honom väljs han till statsminister.

18 oktober, tisdag (sannolikt): Kristersson läser upp sin regeringsförklaring i riksdagen och presenterar sin regering. Skifteskonselj på Slottet under ledning av kungen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.