Vänsterns hån mot regeringsbildningsarbetet

Publicerad 2022-10-12

Regeringsbildningen är den näst långsammaste i modern tid.

Då börjar hånen trilla in från oppositionen.

– Man kan konstatera att Ulf Kristersson inte var helt ärlig under valrörelsen. Han lovade få ordning på Sverige, men kan inte ens få ordning på sitt regeringsunderlag, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Då det gått 31 dagar sedan valet har Ulf Kristerssons försök att bilda regering redan letat sig upp på andraplatsen av långsammaste regeringsbildningarna, bara slaget av Stefan Löfvens 134 dagar efter valet 2018.

Andra partiledares reaktioner på Moderatledarens arbete har inte låtit sig vänta.

”Allvarligt men väntat att en splittrad höger har svårt att forma en regering. Centerpartiet har länge pekat på vikten av ett brett samarbete över blockgränsen med tyngdpunkt i mitten. Klimatet, inflationen, elkrisen och Natoprocessen kräver handlingskraft här och nu”, twittrar Centerpartiets Annie Lööf.

Nooshi Dadgostar.

”Stor i orden, liten på jorden”

Även Nooshi Dadgostar är kritisk.

– Det är illavarslande för hela den här mandatperioden. Folk har svårt att betala sina räkningar och vård, skola och omsorg kan gå mot en kostnadschock med massuppsägningar om vi inte får till en regering som kan ta till åtgärder nu, säger Dadgostar i en intervju med Aftonbladets Cecilia Vaccari.

Enligt Dadgostar pågår samtal inom oppositionen under tiden.

– Vi pratar med många partier och vi samlar en väldigt stor opposition. Jag tror att det är många utanför riksdagens partier som kommer att bli mycket missnöjda med det vi ser framför oss.

På Twitter kommenterar Dadgostar Ulf Kristerssons arbete än mer syrligt:

”Som man brukar säga, stor i orden, liten på jorden”, skriver Vänsterledaren.

Även Miljöpartiets språkrör Per Bolund har twittrat om regeringsbildningen:

”Ingen enorm överraskning att de har svårare att komma överens än vad Kristersson ville ge sken av i valrörelsen. Det som ger störst oro är vad denna regering kommer att innebära för klimatarbetet och klyftorna i vårt samhälle”, skriver han.