Republikanskt getingbo 2024 gynnar Trump

Fram till för några månader sedan var Donald Trump den enda republikanska kandidaten inför presidentvalet 2024.

I dag är det republikanska fältet rena getingboet med 12 hoppfulla surrande i kupan.

Märkligt nog ser Trump ut att gynnas ju fler utmanarna blir.

Länge var frågan om någon överhuvudtaget skulle våga utmana ex-presidenten Donald Trump av rädsla för att råka ut för dennes mobbning och elakheter och för de Trump-trogna väljarnas vrede.

I mitten av februari bröt den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley barriären när hon offentliggjorde sin kandidatur.

Sedan blev det åter tämligen tyst. Fram till nu.

Senaste månaden har de republikanska kandidaterna stått som spön i backen.

Majoriteten av dem är tämligen okända och därmed också tämligen chanslösa ifall de inte på något mirakulöst sätt lyckas tränga igenom bruset.

Donald Trump.

Trump leder stort i alla opinionsundersökningar trots att han för en tid sedan åtalades för kampanjfinansieringsbrott och har ett nytt åtal som väntar runt hörnet för att ha plockat med sig topphemliga dokument från Vita huset.

Så här långt finns det bara en enda utmanare värd namnet, Floridaguvernören Ron DeSantis. Han ligger på runt 20 procent i opinionsmätningarna mot Trumps 50.

DeSantis har beskrivits som en Trumpkopia minus dramat.

I själva verket är DeSantis på många sätt en ännu mer extrem politiker än Donald Trump, fast utan Trumps självupptagna personlighet.

Förbjuder böcker

Han vill bestämma vilka böcker som skolbarn ska få läsa. Utrensningar av förhatlig litteratur pågår för fullt i delstatens skolbibliotek. Han skrev nyligen under en lag som förbjuder abort i Florida efter sjätte graviditetsveckan.

Han betraktades för något år sedan som republikanernas lysande stjärnskott och ansågs närmast självklar som partiets presidentkandidat. Sedan dess har hans stjärna dalat betänkligt.

Ron DeSantis.

Men precis som han tidigare överskattades så finns i dag en tendens att underskatta honom. Det är ett drygt halvår kvar tills primärvalen drar igång i februari nästa år. Väldigt mycket kan hända fram till dess.

Det övriga startfältet ligger långt efter men det finns några namn som är intressanta beroende på att de kan spela en avgörande roll.

Mike Pence tillkännagav sin kandidatur i går. Att en före detta vicepresident ställer upp mot sin tidigare chef, ex-president Trump, är närmast unikt.

Pence är en konservativ politiker av den gamla stammen. Hyllar gud, äktenskapet och traditionella värderingar.

Få tror att han har någon chans men Pence kan påverka genom sin ställning som den som stod upp mot Trump då kongressen stormades den 6 januari 2021 och vicepresidenten vägrade ogiltigförklara Joe Bidens valseger.

”Borde inte bli president”

När han tillkännagav sin kandidatur tog Pence direkt tjuren vid hornen och fördömde Trump agerande.

– Ingen som sätter sig själv över den amerikanska grundlagen borde kunna bli USA:s president, slog Pence fast.

I valrörelsen kommer hans försvar för demokratin att stå mot Trumps falska påståenden att han egentligen vann valet 2020.

Mike Pence.

De flesta som ställer upp tassar kring Trump som het gröt av rädsla för att dra på sig Trumpanhängarnas ilska. De nämner honom inte vid namn men låter indirekt förstå att de representerar en helt annan ledarstil.

Ett undantag finns. Den förre New Jersey-guvernören Chris Christie.

Han kallade Trump ”en ensam, självupptagen, självgod, spegelapa” när han lanserade sin presidentkampanj i veckan.

Han vet vad han talar om eftersom hans från och till arbetade med Trump under dennes tid som president.

Han ställer I princip upp bara för att förhindra att Trump blir partiets presidentkandidat. Christies chanser bedöms som små men hans ständiga krypskytte mot Trump under kampanjen kan skada ex-presidenten och dessutom göra att några av de övriga kandidaterna fattar mod och också angriper fastighetsmiljardären från. New York.

Chris Christie.

Vinnaren tar allt

Inte minst eftersom Christie anklagar Trump för att ligga bakom de många valförluster som det republikanska partiet lidit med honom vid rodret.

Det faktum att Donald Trump utmanas av så många kan paradoxalt tala till hans fördel. Skälet är valsystemet i primärvalen där vinnaren i de flesta delstater tar hem alla röster till partikonventet i Milwaukee som slutgiltigt utser partiets kandidat nästa sommar.

När rösterna splittras upp på många kandidater blir det lättare för Trump att ta hem spelet. I motsats till om han bara ställts mot en svår utmanare.

Fler kandidater kan tillkomma. Men som startfältet ser ut just nu är det mest troliga en repris 2024 av presidentvalet 2020 där Joe Biden åter ställs mot Donald Trump.

Men det är så långt kvar att mycket kan hända som ändrar på den profetian.