Nu får Putin betala för Ukrainas vapen

Vladimir Putin får betala för vapnen som dödar ryssar, skriver Wolfgang Hansson.

Nu får Putin vara med och betala de vapen som väst köper till Ukraina. Vapen som kommer att döda ryska soldater vid fronten.

En viktig symbolisk markering som garanterat svider i Kreml.

En första motreaktion kan vara att Ryssland nu kallar invasionen för krig och inte ”en militär specialoperation”.

Det var på flera sätt ett historiskt beslut som EU-ledarna fattade i Bryssel.

De flera hundra miljarder dollar av den ryska centralbankens pengar som väst lät frysa efter Putins invasion av Ukraina ska nu användas för att hjälpa Ukraina att vinna kriget.

Historiskt eftersom något liknande inte skett i modern tid. Först att frysa en stormakts pengar och sedan att använda dem mot landet.

Historiskt också eftersom de 27 EU-länderna lyckades enas trots stora interna motsättningar. Något som blivit allt svårare ju längre kriget pågått.

Neutrala länder som Österrike ville absolut inte att pengarna skulle få gå till att köpa vapen. Länder som Ungern och Slovakien är allmänt ovilliga att göra saker som kan få den nykorade tsaren i Kreml att koka av ilska.

Men efter finslipning av ordalydelsen fattades beslutet på rekordtid.

Det fanns EU-länder som i likhet med Sverige ville gå betydligt längre. Man vill använda hela det frusna beloppet för att hjälpa Ukraina.

Men i det här fallet är det inte bara en fråga om pengar.

Ryssland uppträder som en gangster som bryter mot alla lagar och regler. EU visar att man trots Putins totala brist på respekt för internationella regler och avtal vill fortsätta upprätthålla ett rättssäkert system.

Ett av den ukrainska arméns nya vapen, havsdrönaren ”Avdiivka”  visas upp under en presentation i Kiev i början av mars.

Viktig markering

Den internationella grupp under svensk ledning som utrett om det var möjligt att använda de frysta pengarna kom fram till att det inte fanns lagstöd för att beslagta alla tillgångarna. Däremot kunde man lagligt använda avkastningen.

Det handlar om cirka 30 miljarder kronor årligen. Ingen jättesumma sett till vad som behövs för att förse Ukraina med tillräckliga mängder vapen för att kunna stoppa den ryska aggressionen.

Men symboliskt är det en viktig markering.

Putin får betala en del av de vapen som väst skickar till Ukraina. 

Inte bara en gång utan varje år så länge som Ryssland fortsätter med sitt angreppskrig.

Väst kan räkna med att Ryssland försöker svara på något sätt. Ett första sådant svar kan vara beskedet att Ryssland numera kommer att kalla kriget för ett krig. Det meddelade Putins talesperson i dag.

Samtidigt är EU:s beslut en moralisk boost för väst som hade hoppats att alla tuffa sanktioner riktade mot Ryssland skulle tvinga Putin att avsluta kriget. Men Ryssland har visat sig skickliga i att på olika sätt kringgå sanktionerna eller mildra effekterna.

Men de 30 miljarderna i egna tillgångar som nu kommer Ukraina till del kan Putin inte stoppa.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Handlar granater

Pengarna behövs. Inte minst eftersom det stora amerikanska hjälppaketet på 600 miljarder kronor fastnat i kongressen på grund av motstånd från Trumptrogna republikaner.

Men bara pengar räcker inte.

Ukraina befinner sig i ett läge där det råder stor brist på framförallt artilleriammunition och luftförsvar. När ryssarna avlossar hundra artillerigranater längs ett avsnitt av fronten kan Ukraina bara svara med 10 eller 20. I ett reportage i Sveriges Radio vittnade en ukrainsk militär nyligen hur det var helt tomt i hans bataljons ammunitionsförråd.

Detta därför att EU inte lyckats infria sitt löfte om att leverera en miljon granater till Ukraina samtidigt som Ryssland både ökat sin inhemska produktion och dessutom kunnat köpa granater från Nordkorea.

Ryssland har ställt om till en krigsekonomi. Hela den ryska ekonomin mobiliseras för en enda sak; att vinna kriget.

Många experter anser att Europa behöver göra något liknande.

En grupp EU-länder upphandlar nu artillerigranater på den internationella marknaden i ett försök att råda bot på bristen. Men det tar tid. Tid som Ukraina inte har.

Tömda lager

Det minsta Europas regeringar måste göra är att lägga långsiktiga beställningar på de vapen och den ammunition som Ukraina behöver.

Bara då kommer vapenindustrin att göra de investeringar som behövs för att kraftigt öka produktionen.

Det är vedervärdigt att så mycket pengar och resurser 2024 ska behöva gå till att producera vapen. Men tyvärr är det så den nya verkligheten ser ut. Med ett aggressivt Ryssland som granne har Europa inte råd att förhålla sig passivt.

Det handlar inte bara om att hjälpa Ukraina. Många länder i Europa är på väg att tömma sina egna lager av vapen och ammunition. De måste ersättas snarast även om det i dagsläget framstår som tämligen osannolikt att Putin får för sig att marschera in i något Nato-land.

Europa har inte råd att sänka garden som kontinenten gjorde efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens kollaps.