Försöken att plocka bort Trump kan slå tillbaka

Den otacksamma uppgiften att bestämma hur det ska bli har hamnat på Högsta domstolens bord.

Donald Trump har genom sina handlingar på många sätt diskvalificerat sig från att delta i det kommande presidentvalet.

Men försöken att plocka bort honom från valsedeln riskerar ändå att motverka sitt syfte och istället stärka hans chanser till comeback.

USA står inför en väldigt svår situation. 

Hur man än gör riskerar slutresultatet att bli en nedmontering av den amerikanska demokratin.

Runtom i USA pågår försök att plocka bort Donald Trumps namn från valsedeln. Högsta domstolen i Colorado har redan gjort det.

Motiveringen är att han uppmuntrade till stormningen av kongressen den 6 januari 2021 när han försökte förhindra godkännandet av Joe Bidens valseger. Det 14:e tillägget i den amerikanska konstitutionen förbjuder den som deltagit i uppror mot staten från att inneha federala ämbeten. Om det även omfattar presidenten är en tolkningsfråga.


Den otacksamma uppgiften att bestämma hur det ska bli har hamnat på Högsta domstolens bord. Hur de än gör kommer de att få hård kritik.

Går de på linjen att Trump ska få ställa upp kommer de att ses som köpa av ex-presidenten som utsett tre av domarna och inte gjort någon hemlighet av att han förväntar sig att de ska stötta honom.

Går de emot Trump och ger klartecken till att plocka bort hans namn från valsedeln drar de på sig Trump-anhängarnas vrede. Och de är många. Kanske en tredjedel av USA:s befolkning.


Rent objektivt sett är det lätt att förstå försöken att hindra Trump från att ställa upp i presidentvalet. Genom att vägra acceptera valförlusten mot Joe Biden 2020 och på olika sätt försöka förhindra den demokratiska processen att ha sin gång har han visat att han är en fara för den amerikanska demokratin.

Problemet är att en så stor del av det amerikanska folket skriver under på Donald Trumps falska historieskrivning att han egentligen vann valet 2020. I dagarna presenterades en ny opinionsmätning som visar att 25 procent av amerikanerna tror på konspirationsteorin att det var FBI som låg bakom stormningen av kongressen för att diskreditera Trump.

En fullständigt befängd tanke som i dagens politiska klimat i USA tyvärr haft stora möjligheter att slå rot.

Även många demokratiska väljare ifrågasätter att en snart 82-årig Biden ställer upp för omval.


Det är lätt att föreställa sig reaktionerna ifall Donald Trump skulle hindras från att ställa upp i valet i november. Hans kärnväljare och förmodligen fler än de skulle se det som en kupp från Trumps motståndare. 

Ingen vet vad som skulle hända men ett minimum är omfattande demonstrationer på gator och torg. Högljudda protester som lätt skulle kunna urarta i våldsamheter vars omfång skulle få tidigare USA-kravaller att blekna. 

Även om det kanske låter överdrivet saknas inte varningar om att det skulle kunna urarta till ett nytt inbördeskrig.

Insatserna är höga.

På många sätt vore det bästa om Donald Trump än en gång kan besegras vid valurnorna.

Även det alternativet innebär dock stora risker.

Donald Trump vägrade acceptera valförlusten 2020. Vem är det som tror att han kommer att acceptera en förlust 2024?

Den här gången sitter inte Trump på presidentposten och har därmed färre möjligheter att lägga krokben för den demokratiska processen. Men klarar USA ett nytt ifrågasatt val?


USA och världen måste också leva med möjligheten att Donald Trump trots allt kan vinna valet i fall han får ställa upp.

Med svenska ögon verkar det helt osannolikt men tittar man på opinionsmätningarna är det ingen omöjlighet. Trump leder överlägset striden om att bli det republikanska partiets kandidat. Opinionsmätningarna visar också att han mycket väl kan slå Biden.

Även många demokratiska väljare ifrågasätter att en snart 82-årig Biden ställer upp för omval.

Visserligen är det tio månader kvar till valet och mycket kan hända. Bland annat förväntas åtminstone någon av de fyra rättegångarna mot Trump starta under våren. Vad som kommer fram där kan ändra väljarsympatierna.

Men det vore både naivt och dumdristigt att räkna ut Trump på förhand.


En Trump som inte behöver bekymra sig för att bli omvald kan göra upp med Putin om Ukraina, lämna Nato, stoppa USA:s klimatarbete och på andra sätt bidra till att öka kaoset och instabiliteten i världen.

Hindras Trump från att ställa upp finns risken för ett uppror som kan sluta med inbördeskrig. Vinner Trump valet kan följderna för USA och omvärlden bli oöverskådliga.

Frasen ”ett val mellan pest och kolera” har sällan känts mer relevant.