Indierna undrar om vi är riktigt kloka i Sverige

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den nye indiske arméchefen general JJ Singh var nyligen på besök i oroshärden Kashmir. Han klargjorde att han inte tänkte tolerera disciplinbrott bland soldaterna och att han inte kommer att acceptera att civila skadas i striderna.

General Singh ställde sedan upp 400 soldater från olika förband som tjänstgör i området på två led med en smal lucka emellan. Han bad om några glaskaraffer och travade upp dem i pyramidform på ett bord mellan leden.

Därefter placerade han en papperslapp på toppen av pyramiden.

Enligt Indian Express berättade en officer som närvarade att ingen kunde ana vad generalen hade i tankarna.

Det var dödstyst i lokalen när han stegade bort en bra bit från från pyramiden, tog ett gevär, lyfte det, siktade och sköt ett skott som träffade papperslappen.

Efter smällen började soldaterna applådera, säkerligen lättade över att generalen inte hade träffat glaskarafferna.

-Om jag vid min ålder kan skjuta med sådan precision så borde varenda utbildad soldat klara det, rapporteras Singh ha sagt efter demonstrationen.

Han passade också på att uppmana soldaterna att hålla sig i gott fysiskt skick och se upp så att de inte får stora magar.

Den nye arméchefen har dessutom väckt uppmärksamhet genom att deklarera att hans bästa officerare inte längre ska hoppas på att få hamna bakom skrivborden.

-De ska göra det de är bäst på - arbeta på fältet.

Polisen i Indien har numera börjat sätta fast de åldriga saudier som kommer hit och köper sig nya fruar. I veckan åkte en 73-årig man fast vid Mumbais flygplats sedan passkontrollanterna upptäckt att han förfalskat sin hustrus pass. Det hade bara gått sex dagar sedan han gifte sig med den 20-åriga kvinnan från Hyderabad. Mannen sitter nu i förvar och polisen undersöker hur mycket han betalat till flickans familj.

Här i Goa fortsätter de politiska striderna om rave-festerna, som varit omstridda i åratal på grund av ljudvolym och drogmissbruk. Festerna pågår dygnsvis, främst på de gamla hippiestränderna Anjuna och Vagator. Trots flera försök att stoppa dem så dunkar Goa-trancen på för fullt.

I onsdags gick turistminister Wilfred "Willy" D"Souza ut med ett dekret som förbjuder rave-fester i hela delstaten, men det har inte haft någon effekt, och kommer troligen inte att få någon heller. De poliser som ska se till att förbudet efterlevs är mutade, om man får tro den lokala pressen.

Från den fattiga delstaten Bihar rapporteras om företagsdöd, utvandring, arbetslöshet och korruption av enorma mått. Kidnappning har blivit en ny industri. Under de första åtta månaderna förra året kidnappades närmare 300 personer, de flesta barn, varav 261 släpptes mot lösensummor på sammanlagt nästan 70 miljoner kronor. Detta är registrerade uppgifter. Mörkertalet kan vara mycket stort. Märkligt, eller symptomatiskt nog, så drabbades inte ett enda barn till politiker.

Indier vi träffar berättar gärna och utförligt om alla märkliga förhållanden och missförhållanden i sitt enorma land. Pressen rapporterar också fritt och kritiskt.

Men när man försöker bräcka tillbaka lite genom att berätta att Sverige kritiserats av FN för brott mot de mänskliga rättigheterna, och att stora delar av den arbetande befolkningen är sjukskriven, så tror de en inte. När man försöker förklara att berömda och hyllade dramatiker kan rollbesätta pjäser med nazister som dömts för grova våldsbrott, och att dramatikstudenter får högläsa porr för unga barn i studiesyfte, så undrar de om man är riktigt klok.

När jag gav bort en sådan där presentbok med bilder som visar fäbodar och klockstaplar och vinterlandskap med tyska och engelska bildtexter, tackade mottagaren varmt. Han tyckte uppenbarligen att den var mycket exotisk.

Men jag fick den bestämda uppfattningen att han inte riktigt trodde på den heller.I onsdags gick turistminister Wilfred "Willy" D"Souza ut med ett dekret som förbjuder

rave-fester i hela delstaten.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln