Nepal är ett fascinerande land

I lobbyn på hotellet i Nepals huvudstad Katmandu ligger The Himalayan Times.

En utförlig artikel på förstasidan berättar att det kommer goda tider för bilbranschen i landet.

Regeringen har nämligen beslutat att avskaffa importavgifterna på utländska motorfordon. Enligt texten har tullen varit 234 procent på fordon med fyra hjul, 90 procent på tvåhjulingar och 80 procent på taxibilar.

En talesman för det ansvariga ministeriet medger att alla inte kommer att bli lika nöjda med reformen, allra minst de som nyligen köpt ny bil. En organisation för taxichaufförer protesterar också mot beslutet av samma skäl.

Regeringstalesmannen menar att beslutet fattats för att alla hushåll i landet ska ha råd att skaffa bil, och att de som har äldre bilar kommer att kompenseras med lägre bränslekostnader i två år.

På sidan två i samma tidning avslöjas alltihop som ett skämt: Happy April Fools Day!

Jag reser med Filip Berg, Renata Chlumska (som stått på toppen av Mount Everest) Sanna Lundell och Mia och Penny Parnevik. Vi är här för att spela in en serie tv-program om SOS Barnbyars verksamhet och om situationen för barnen i landet, som ska gå på TV3 i höst.

Det finns ingen officiell statistik, men tusentals barn är föräldralösa i Nepal och alldeles för många lever på gatorna här i Katmandu, där de tigger, tar droger och ofta utsätts för sexuella övergrepp. Den stora jordbävningen ledde till att de blev fler och att situationen förvärrades. 9 000 människor dog och ett oräkneligt antal hem raserades fullständigt.

Nepal är ett fascinerande land, mindre än en tredjedel av Sverige till ytan, med en blandad befolkning på 30 miljoner människor. Landet är känt för att ha åtta av världens tio högsta berg. (De andra två ligger i Pakistan).

Här rådde absolut monarki till början 50-talet. För 16 år sedan sköt landets vapentokige kronprins Dipendra, berusad av sprit och hasch, ihjäl kungen, drottningen, åtta andra familjemedlemmar och slutligen sig själv. Orsaken: han hade inte fått gifta sig med den han ville.

Kungens lillebror, som varit på annan ort, grep makten och återinförde absolut monarki men tvingades slutligen ge upp inbördeskriget mot maoisterna, som tagit till vapen redan 1996. Landet blev republik 2008.

I dag finns mer än 60 politiska partier, men alla sitter inte i parlamentet. Landet styrs av den maoistiske premiärministern Prachanda. Fattigdomen och korruptionen är utbredd.

Bara 60 procent av befolkningen är läskunnig. Mer än hälften av statsbudgeten finansieras av internationellt bistånd och pengar som två miljoner nepaleser skickar hem från utlandet.


Under natten till igår sökte personal på Katmandus flygplats efter en leopard som stoppat flygtrafiken och nu troddes ha gömt sig i avloppssystemet. En talesman misstänkte att det är samma leopard som sågs i området för en månad sedan. Trots anställda jägare hindras trafiken ibland av getter, råttor och andra djur.

Med 6 000 besökare satte den årliga tatuerarmässan i Katmandu nytt rekord när den avslutades i söndags. I den svenska delegationen fanns inga svärmorsdrömmar. Det rapporteras att en av höjdpunkterna under mässan var seminariet ”Geometriskt kaos”.

Följ ämnen i artikeln