Absurd diplomatisk träta

Dags för nya turer i en lika bisarr som långvarig diplomatisk fnurra mellan Stockholm och Moskva.

Rikskronofogde Eva Liedström Adler, chef för den myndighet som har retat upp Vladimir Putin och gett Carl Bildt högt blodtryck, är portad i Ryssland. 

Att högt uppsatta militärer och ledande politiker inom EU i förra veckan sattes upp på Rysslands svarta lista och nekades inresetillstånd ledde till rubriker världen över, men är egentligen inget att förvånas över.

Relationerna mellan västvärlden och Ryssland är minst sagt spända och Kreml har ett behov av att visa muskler och ge igen för de kraftfulla ekonomiska sanktioner som EU införde för att markera mot Moskvas aggressiva inblandning i Ukrainas inre affärer och för annekteringen av Krimhalvön.

Men en svensk kronofogde?

Muller från Moskva

Det ligger nära till hands att tro att vi bevittnar det senaste avsnittet av min favoritsåpa, den svårbegripliga konflikten om ett oansenligt 50-talshus på Lidingö som i många år ägdes av Ryska handelskammaren.

En diplomatisk tandvärk som bland mycket annat har lett till Carl Bildt under sin tid som utrikesminister lade sig i en myndighets verksamhet och som har fått Moskva att mullra om att den svenska ambassaden ska beslagtas.

Bakgrunden: när Sovjet upplöstes 1991 konfiskerade den ryska staten ett säkerhetsbolag som den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer ägde i S:t Petersburg.

Affärsmannen blåstes på drygt 40 miljoner kronor, härsknade till och vände sig till rättsväsendet i Tyskland och Sverige och begärde att fastigheter i dessa länder som ägs av den ryska staten skulle konfiskeras och säljas. Endast så skulle han kunna få tillbaka sina pengar.

Blev tokiga av ilska

I Sverige krävde Sedelmayer att huset på Lidingö skulle säljas på auktion av kronofogden. Ryssarna blev tokiga av ilska och påpekade att det bodde personer med diplomatisk immunitet i fastigheten.

Ärendet vandrade hela vägen upp till Högsta domstolen innan klartecken gavs för försäljning. Bildt fick skrämselhicka och varnade i ett brev kronofogden för att relationerna till Ryssland skulle skadas, Sveriges ambassadör i Moskva, Veronika Bard, kallades upp till ryska UD och fick ta emot en protestnot, ledarsidor larmade och gjorde sig till.

Det var ett liv och ett kiv och tidningar, radio och tv från Sverige, Tyskland och Ryssland fyllde den lilla lokalen hos kronofogden i Sundbyberg då auktionen skulle hållas.

Vid första försöket kom inget vettigt bud. Andra gången ropades huset in av en man som sedan fick nobben av sin bank. Tredje gången vanns budgivningen av en advokat som händelsevis var misstänkt för inblandning i Trustorhärvan en gång i tiden.

Vägrar att ge sig

Ryssarna har dock inte gett sig. Försäljningen överklagades till Nacka tingsrätt, som kom fram till att fastigheten har fått en ny ägare. Ärendet ligger nu i hovrätten.

Under tiden har diverse konstigheter inträffat. Två kvällar i februari i år attackerades huset. Först körde en lastbil in i bommen utanför fastigheten. Sedan slog en man sönder porten. Han fick spö av några av de ryska hyresgästerna.

Och i slutet på mars blev Lidström Adler kvarhållen en hel natt på en flygplats i Moskva i samband med att hon var på väg hem från en tjänsteresa från Armenien. Ingen förklaring till ingripandet gavs.

I måndags öppnade utrikesminister Sergej Lavrovs så munnen och förklarade att rikskronofogden svartlistats för att aktivt har stöttat "statskuppen" i Ukraina.

Måtte denna diplomatiska fnurra aldrig dö.