Intervjuerna måste vara ren dynamit

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-12-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De hemliga tv-inspelningarna med Göran Persson innehåller uppenbarligen politisk dynamit.

Någon annan förklaring till statsministerns hot om att stämma SVT är svår att se.

Vad Göran Persson avslöjar i de hemliga intervjuerna med SVT:s Erik Fichtelius vet sannolikt bara de två och fotografen.

Men uppenbarligen är innehållet inte lika menlöst som det framställts hittills. I så fall skulle statsministern inte hota Sveriges Television med rättsliga åtgärder om intervjuerna sänds innan han avgått som statsminister eller partiledare.

Pratar skit om medarbetare?

Alltså undrar man vad Persson säger i de mer än 50 timmar långa och hemliga tv-intervjuerna. Det verkar vara rena dynamiten.

Avslöjar Göran Persson statshemligheter?

Uttalar sig statsministern nedsättande om sina statsråd?

Säger han sitt hjärtas uppriktiga mening om riksdagens övriga partiledare?

Recenserar han kollegerna i EU och säger vad han egentligen tycker om dem?

Perssons hot är pinsamt eftersom det tyder på att han har något att dölja. Men pinsamheten är inte begränsad till honom, den gäller även Sveriges Television.

Hot gick hem

Hittills har SVT och Erik Fichtelius hävdat att statsministern inte ställt några krav i samband med intervjuerna. Nu står det klart att ett krav finns och att det är benhårt. Innehållet får inte bli känt innan Persson lämnat över till sin efterträdare.

I avtalet mellan Göran Persson och Erik Fichtelius står att "materialet och berättelsen kan publiceras efter det att GP slutat som partiledare och/eller statsminister". Ordet "kan" bör enligt statsministerns uttalanden i går tolkas som "ska".

SVT har visat en fantastisk följsamhet med Göran Perssons önskemål. Vd Christina Jutterström fortsätter på den inslagna vägen. I ett uttalande i går kväll meddelade hon att inget ska sändas innan Persson slutat. Och att kontakt ska tas med statsminister "för att diskutera projektet".

Grattis Persson, du får som du vill även i fortsättningen. Hot gick, som så ofta, hem.

Maktbalansen ur spel

Media brukar kallas för den tredje statsmakten. En av dess viktigaste uppgifter är att bevaka den första och den andra statsmakten, regering och riksdag.

Men i SVT-affären är detta grundläggande förhållande upplöst. Den första och tredje statsmakten har ingått ett hemligt avtal som löpt i nära sju år utan att någon av parterna kommit till insikt om dårskapen.

Men det tråkigaste är inte att folk begått dumheter. Det tristaste är att de inte verkar förstå det. Inte ens i efterhand.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln