Gigantiska tal – men det kanske inte räcker till

Finansminister Anders Borg tar i så att han nästan kräks.

Men det kan ändå vara för lite.

Alldeles för lite.

Sällan har en finansminister levererat så dystra framtidsutsikter som Anders Borg (M) i dag då han lägger årets vårbudget på riksdagens bord.

Värdet av den samlade produktionen, BNP, minskar med 4,2 procent i år, den sämsta siffran sedan andra världskriget.

100 miljarder fattas

Arbetslösheten fortsätter att öka i två år till och blir då, om

räknenissarna på finansdepartementet spår rätt, 11,7 procent.

Underskottet i statens finanser blir 90 miljarder i år och 100 miljarder året därpå.

För att uttrycka sig som finansministern själv ”är utsikterna för svensk ekonomi mycket dystra under de närmaste åren”.

Vad gör han då för att mildra verkningarna av den värsta ekonomiska krisen i mannaminne?

Kommunerna får, som tidigare meddelats, 17 miljarder extra under de närmaste tre åren. Meningen är att det ska hjälpa dem att behålla en större del av personalen än de annars hade haft råd med.

Men dessutom storsatsar regeringen på fler platser i Arbetsförmedlingens olika program. Från och med i år till och med 2012 kostar arbetsmarknadspolitiken i genomsnitt 36 miljarder om året. Att jämföra med 16 miljarder förra året.

En kvarts miljon i åtgärder

Så sent som i höstas räknade regeringen med att det skulle räcka med 91 000 platser per år under den närmaste tiden.

Den siffran är redan en antikvitet. I år blir det 137 000 platser, nästa år 217 000 och året därpå 246 000. Nära en kvarts miljon människor kommer finnas i jobb- och utvecklingsgarantin, jobbgarantin för ungdomar och i olika åtgärdsprogram för korttidsarbetslösa.

Det är gigantiska tal – men det kanske inte räcker. Borg flaggar redan nu för att det kan komma mer i höst. Läget är mer svårbedömt än vanligt.

Östros: Vuxendagis

Socialdemokraternas finansministerkandidat Thomas Östros anklagar nu regeringen för precis det som moderaterna brukade anklaga S-regeringen för. Nämligen att sysselsätta de arbetslösa i någon slags vuxendagis i stället för att ge dem rejäl utbildning.

Det kan säkert vara sant. Men regeringens syfte med att öka Arbetsförmedlingens programplatser är inte den. De vill se till att arbetslösa söker jobb eftersom det är det garanterat bästa sättet att till slut få ett.

Och de vill att de arbetslösa i stället för att tappa kompetens, vilket är mycket vanligt när man går hemma, i stället behåller eller utvecklar den genom praktik och utbildning.

Arbetslösa ska få övervintra

Man kan tycka att målet är för lågt satt. Men regeringen har inte högre ambitioner än att perioderna utan jobb ska bli så korta som möjligt. Och att de arbetslösa ska övervintra och fortfarande vara anställningsbara när krisen är över.

Det står svart på vitt i finansplanen. Även om språkdräkten där är lite mer tilltalande.

Följ ämnen i artikeln