Något är ruttet när till och med julpyntet är för dyrt

Apelsin med nejlika.

Sillen kostar 25 procent mer i år. Apelsinerna 72 procent, och den gravade laxen 32 procent. Det blir en dyr jul i år. Mörkare blir den också, när hushållen minskar på julpyntet eftersom räntorna och elen och bensinen ska betalas. Tomtens säck kommer att väga mindre. Stressen och oron mer. Visst, det viktiga är att få samlas och fira tillsammans - men man vill inte göra barnen besvikna. Man vill kunna äta det man vill i den mängd man vill. Men så kommer det inte bli för många.

Detta trots att de arbetar hårt, planerar sina inköp, tvättar när elen är som billigast och undviker onödig bilkörning. Helt vanliga familjer som inte kan slappna av, klappa sig själva på axeln och gå in i ett nytt år, utvilade och stärkta.


Något är ruttet i Sverige när nejlikeprydda apelsiner blir för dyra för att agera julpynt samtidigt som Ica gör miljardvinst. Årets tredje kvartal ökade matjätten vinsten med 200 miljoner kronor jämfört med samma period förra året. Under samma kvartal gjorde storbankerna över 50 miljarder i vinst, samtidigt har en miljon svenskar inte råd att gå till tandläkaren.


Det pratas om konsumentmakt. Svensken måste sätta press på Ica, Axfood och Coop. Förhandla ränta, byta bank. Ställa upp sina intäkter och kostnader i exceldokument. Kartlägga erbjudanden, åka till fem olika butiker för att få en så billig matkasse som möjligt. För många svenskar är det en extremsport att få livet att gå ihop. Hur ska den mest utarbetade hinna stå i telefonkö till en bank som ändå aldrig kommer ge sig? Hur ska den med obekvämast arbetstid kunna gå till affären vid öppning för att haffa veckans guldkorn? Hur ska den som mellan hämtning och lämning, dessutom måste bråka med chefen om rätten till rimlig ledighet, orka baka bröd från grunden, ge gröten ett glittrigt skimmer och hitta julklappar på Marketplace?


Något är ruttet i Sverige, men en annan värld är möjlig. Ska det till så behövs politisk styrning och att de som redan har det bra reagerar och ställer krav. Bortom inflation, rekordvinster och mer lyx för de redan lyckligt lottade finns ett annat samhälle. När, om inte vid jul, ska man drömma om det? Journalisten och författaren G.K. Chesterton sa: Julen bygger på en vacker och avsiktlig paradox; att den hemlöses födelse ska firas i varje hem.


När, om inte nu, ska vi stå upp för allas rätt till ett varmt hem, julskinka, sill, pepparkaksbak, lite för många paket under granen och god natts sömn? 

Följ ämnen i artikeln