Mejla

Lena Mellin

Det här kan du göra själv för klimatet – lista

…men vi får ändå vänja oss vid kaosvädret

KOLUMNISTER

Skyfall. Översvämningar. Redkordhetta. Bränder.

Kaosväder uppträder allt oftare och blir allt häftigare.

Men det finns saker du själv kan göra. Jag har en lista.

FN:s klimatpanel IPCC slog nyligen fast att målet att hejda jordens uppvärmning till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid troligen inte kommer att uppnås. Det har redan gått för långt.

Under den gångna sommaren har vi fått en försmak, en obehaglig indikation, på hur det kommer att bli.

I Gävleborg regnade det mer än 160 mm på kort tid. Allmänheten avråds från att närma sig Gävle eftersom vägarna kan ha underminerats av störtfloden från skyn.

I västra Tyskland och delar av Belgien dränktes städer av regn. En konsekvens var att 60 mil järnväg blev obrukbar.

I Grekland har det varit nästan 50 grader varmt och skogsbränder har tvingat människor att fly från sina hem.

Rekordhetta i Kanada och bränder i Kalifornien som inte bara förstör marken utan även det mognande vinet som tar smak av röken.

 

Det är bara några av de väderstörningar som drabbat norra halvklotet de senaste månaderna. Och de kan inte skyllas på andra än oss själva. Det är människan som åstadkommit det.

Trots de relativt ambitiösa målsättningarna i Parisavtalet, den nu gällande FN- överenskommelsen om klimatet, tycker många att världens regeringar agerar för långsamt och för lamt. Det är lätt att hålla med om.

Men det finns saker att göra själv – om man vill. Vissa tycker visserligen att det är helt fel att ta klimatet i egna händer eftersom det anses skuldbelägga enskilda individer som inte gör det. Det är systemet det är fel på, enlig dem.

Men varför ska man inte få dra sin lans för klimatet om man vill? Det begriper inte jag. Här kommer tre förslag till en personlig klimatkamp på mikronivå.
 
1. Undvik olja. Det handlar om allt från bensin och nylonkläder till plastpåsar.

På det här området har rader av politiska beslut redan tagits. Ett av de senaste är den ökade inblandningen av etanol i bensin som gjorde att det som enbart kallats 95-oktanig bensin försvann från mackarna.

Men man kan göra mer själv. Exempelvis dela soptunna för återvinning av matavfall med grannen – om kommunen tillåter det. Plast till en hel tunna sparad på ingen tid alls. Vattenbaserad träolja i stället för den med lacknafta. Och så vidare, och så vidare.

En klädfabrik i Kina som exporterar till andra länder.

2. Köp färre kläder. I genomsnitt används varje sålt plagg tio gånger. I Sverige gör vi av med 14 kilo textil per person och år. Tio av dem är kläder.

Produktionen av kläder fördubblades mellan 2000 och 2014. Textil kräver stora resurser, speciellt vatten, och ger upphov till föroreningar av form av giftiga kemikalier.

Enligt Januariavtalet skulle regeringen föreslå en skatt på textil. Förslaget har inte presenterats än och nu har Januariavtalet fallit.

Bomull från Egypten odlat med konstgödsel från USA kan bli tråd i Bangladesh, sys i ett fjärde land och konsumeras i ett femte.

Åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser kommer från textilier. Mer än från flyget och sjöfarten.

Men du kan själv göra skillnad genom att bara köpa färre plagg.
 
3. Kolla varifrån varorna kommer. Tranportsektorn släpper ut mest koldioxid.

Den som vill använda sin konsumentmakt till mer än att undvika olja och köpa färre kläder kan alltså kolla varifrån det tilltänkta köpet kommer. Och välja bort det som verkar ha fraktats onödigt långt.

Man behöver inte äta färsk sparris från Peru. Man kan vara lycklig ändå. Detsamma gäller hårsnoddar från Kina, trämöbler från Kambodja eller nytillverkade bilar som satts ihop i Sydkorea. Onödiga transporter går bort, helt enkelt.

Med en ganska liten arbetsinsats kan du alltså bidra. Även om du tycker att världens regeringar borde göra mer än de gjort för klimatet.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringar

Extremväder

Textilindustri

Olja

Lena Mellin