Vill inte ha storkrig – ändå tar alla steg i den riktningen

Iran har aldrig tidigare riktat en direkt attack mot Israel. Därför är nattens angrepp en mycket oroande upptrappning.

För även om alla inblandade parter hela tiden säger att de inte vill ha ett storkrig i regionen så tar de alla små och stora steg i den riktningen.

Därför kan kriget ingen vill ha ändå bli verklighet.

Följ ämnen
Gaza

Att Iran på något sätt skulle hämnas för Israels attack mot Irans konsulat i Damaskus kom inte som någon överraskning.

Men de flesta bedömare trodde att Iran skulle göra som man gjort tidigare, använda sig av något av sina ombud i regionen. Antingen Hizbollah i södra Libanon eller Huthirebellerna i Jemen.

Istället avlossade Iran över 300 robotar och drönare från iranskt territorium direkt mot Israel. En väldigt stark signal från Iran att man är beredd att direkt konfrontera Israel som är den starkaste militärmakten i Mellanöstern.

Iran kände sig tvungna att återupprätta sin stukade status efter Israels förödmjukande attack mot konsulatet där flera höga iranska militärer dödades. 

Konsulatet räknas som iranskt territorium. Därför var det extremt vårdslöst av Israel att genomföra den attacken men man gjorde det fullt medvetna om att Iran skulle bli tvungna att svara på ett kraftfullt sätt.

Samtidigt visste Iran att de flesta av deras drönare och robotar skulle skjutas ner av Israels luftförsvarssystem, Irondome, och att förlusterna på israelisk sida därför skulle bli små.

Avgörande för fortsättningen blir hur Israel nu kommer att svara.

Det faktum att få eller inga dödsoffer verkar ha krävts i attackerna kan innebära att Israels svar blir mildare.

Förstörd byggnad vid Irans ambassad där flera högt uppsatta militärer dog i en flygattack 1 april 2024.

Kärnvapen

Men vad händer om Israel exempelvis bestämmer sig för att slå till mot anläggningar där Iran utvecklar kärnvapen? Det har länge funnits på Netanyahus önskelista eftersom iranska kärnvapen ses som ett existentiellt hot mot Israel.

Ända sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober förra året och inledningen av Gazakriget har internationella experter varnat för riskerna att det ska utvecklas till ett storkrig.

Israel, Iran, USA, Hizbollah och alla andra parter har konstant bedyrat att de inte vill ha ett regionalt storkrig. Men det har inte hindrat dem från att hela tiden utföra handlingar som av motståndaren ses som provokationer.

Nu är vi vid en punkt där dessa provocerande handlingar nått en nivå varifrån det blir allt svårare att trappa ner spänningarna. 

Vi har ännu inget direkt krig mellan Israel och Iran men världen rör sig i den riktningen. Nu krävs någon form av nedtrappning för att läget inte ska hamna utom kontroll.

USA spelar här en avgörande roll.

Före Irans attack hade president Biden för första gången på allvar ställt Israels och dess premiärminister mot väggen. Ordern var; Släpp in mer hjälp till Gaza och genomför ingen markoffensiv i Rafah i södra Gaza där 1,5 miljoner palestinier på flykt befinner sig.

Netanyahu.

Ett offer igen

Netanyahu käftade emot men i praktiken såg han ändå ut att lyda. Israeliska trupper drog sig tillbaka från Gaza och mer hjälp kommer in.

Irans angrepp riskerar att bli ett bakslag för de över två miljoner palestinierna i Gaza som lever i en pågående humanitär katastrof med hotande svält och brist på sjukvård. Förhandlingarna om någon form av vapenvila blir nu ännu svårare att ro i hamn.

Efter Irans attack ger president Biden åter sitt helhjärtade stöd till Israel. På det viset gynnas Israel av anfallet. Nu är man själva ett offer igen och inte enbart en förövare.

Joe Biden vill absolut inte ha något storkrig i regionen med bara ett drygt halvår kvar till presidentvalet. Men han kan inte lämna Israel i sticket.

Däremot kommer han att försöka förmå Benjamin Netanyahu att inte trappa upp situationen ytterligare. USA kan inte diktera vad Netanyahu ska göra men som Israels främsta leverantör av vapen och annat militärt stöd kan han utöva kraftiga påtryckningar.

Problemet är att Netanyahu gynnas personligen av att hålla igång kriget. Så länge det pågår sitter han relativt säkert som premiärminister. I samma ögonblick som det tar slut riskerar han att avsättas.

Drönare eller missil avfyrade mot mål i norra Israel på söndagsnatten.

Omgiven av högerextrema

Han omges dessutom av högerextrema bosättaraktivister i sin regering som hela tiden trycker på för ett kraftigare militärt svar både mot Hamas, Hizbollah och Iran.

Dessutom har vi ett läge där Ryssland och Kina utmanar USA om vilken typ av världsordning som ska råda. Iran är allierade med både Ryssland och Kina. Det bidrar inte precis till att öka hoppet om att någon ska försöka gjuta olja på vågorna. Det innebär att FN:s säkerhetsråd kommer att vara fortsatt lamslaget när det gäller att lösa Gaza-konflikten.

Världen befinner sig på en väldigt farlig plats på många sätt.

Israels attack mot Irans konsultat och Irans angrepp mot Israel vittnar om att det förmodligen blir värre innan det blir bättre.

Följ ämnen i artikeln