I KD:s Sverige finns det ingen gangsterrap

HELSINGBORG. Kristdemokraterna behöver hitta tillbaka till en gemensam varm och trygg plats, utan konflikter och oro.

Den gemensamma lägerelden stavas värderingar och familjen.

I sitt invigningstal talade Ebba Busch om värderingskamp och gav en känga till en av Sveriges mest populära musikgenrer.

Efter de senaste dagarnas rapportering om sprickor inom partiet fanns det tydliga ambitioner att visa upp en enad front, när Kristdemokraternas riksting inleddes i Helsingborg under fredagen.

Riksdagsledamoten Hans Eklind, som pekats ut som tongivande i kritiken mot Ebba Busch hade letat fram en luvtröja med texten Team Ebba för ett fototillfälle på sociala medier. Under flera intervjuer under morgonen menade Ebba Busch att det var den medierna som överdrivit partiets inre konvulsioner.

Tvärtom.

Det har varit lättare än vanligt att hitta infekterade sår att pilla i inom kristdemokratin inför det här årets riksting. Det gångna året har präglats av interna konflikter, besvikelsen över en valrörelse som trots maktskiftet gick ganska uselt för KD och den krassa verkligheten att om ett parti lovar för mycket i valrörelsen så får det konsekvenser. Inte minst svekdebatten om de långsamma elstöden kom att prägla vintern och våren 2022/23.

Att Ebba Busch ändå möttes av stående ovationer inför sitt tal betyder ingenting, så ska det vara i ett parti. Desto mer oro över partiets välbefinnande går att ana i partiledarens tal.

Talet gick i dova toner och präglades av kriget mellan Israel och Hamas, den ökade antisemitismen i Sverige och det samhällshot som våldet och gängbrottsligheten utgör. De kristdemokratiska lösningarna finns i en gemensam värdegrund och inte minst i familjen. Det som ska ena Kristdemokraterna framåt är just kampen för de svenska värderingarna.

Det är inget nytt för den som lyssnat på Ebba Busch tal de senaste åren. Den svenska värdegrunden eller det etiska modermålet, som hon envisas med att kalla, är något slags återgång till KD-klassic som Busch hoppas ska ena partier och fånga in vilsna potentiella kristdemokrater.

Ebba Busch (KD)

Ebba Busch fortsätter att bygga upp bilden av KD som murbräckan på den borgerliga sidan i politiken. I sitt tal tog hon upp flera som hon beskriver som ”obekväma beslut” som partiet tagit och som banat väg för nya vägar. Två exempel är avskaffandet av decemberöverenskommelsen och det senaste, köttbullslunchen med Jimmie Åkesson som var startskottet för det som till slut blev Tidösamarbetet.

Busch beskriver Kristdemokraterna som värderingsstyrda pragmatiker. En tolkning av det är att KD vill gå i ledningen för ännu närmare samarbeten med SD, också att sitta i en regering tillsammans.

Det borde inte skrämma bort särskilt många kristdemokrater vid det här laget och de som är obekväma med det – de finns fortfarande men är få – har ytterligare tre år på sig att vänja sig.

En annan del av talet som verkligen kändes som en viskning från det förflutna var när Ebba Busch kritiserade det hon kallar för kulturetablissemanget för att glorifiera gangsterrap. Enligt Busch ska inte Sverige vara ett land där våld förhärligas eller belönas. Här verkar svenska folket inte hålla med henne, förra året var hip hop en av svenskarnas mest populära musikgenrer.